pályázat

2021.02.02. 20:00

Negyedmilliárd forintot vár bizakodva Kalocsa

Bár még nem született határozat, elkezdték a felkészülést Kalocsán a Leromlott városi területek rehabilitációja című, 250 millió forintos pályázat végrehajtására.

Gábor János

A képviselő-testület az októberi ülésen döntötte el, hogy részt vesz a pályázaton

Fotó: Gábor János

Mivel közelít az eredményhirdetés időpontja, az önkormányzat megkezdte az előkészítő munkáit annak a megyei elbírálású terület- és településfejlesztési operatív programos pályázatnak, amelyből a város legelmaradottabb területeit szeretnék a fejlődés útjára állítani. A százszázalékos támogatási kérelem benyújtásáról még ősszel döntött a képviselő-testület, most pedig elindultak az egyeztetések az érintett Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a városháza között. A múlt héten tartott megbeszélésre meghívták Szűcs Csaba kiskunhalasi alpolgármestert is, aki a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat romaügyi főtanácsadójaként osztotta meg a projekttel kapcsolatos tapasztalatokat.

– Ebből a pályázatból önkormányzati bérlakásokat, közösségi tereket lehet felújítani, vagy illegális szemétlerakókat megszüntetni, illetve van egy másik része is: kifejezetten roma társadalmat érintő programokat lehet belőle szervezni. Kalocsa először pályázott, nagyon remélem, hogy nyerni fog – bizakodott Szűcs Csaba.

– Azt gondolom, úgy álltunk fel az asztaltól, hogy nem maradt kérdőjel, de ha mégis szükség lesz rám, akkor újra eljövök Kalocsára és természetesen segítek, ahogy más településeknek is, ahol ugyanez a program el tud indulni, remélhetőleg tavasszal – tette hozzá a megyei önkormányzat romaügyi főtanácsadója.

Szűcs Csaba úgy véli, mára alapvetővé vált, hogy mindenki számára méltó lakókörülményeket kell kialakítani. A program kifejezetten ezt szolgálja, mélyszegénységben lévőket támogat, olyan közösségeket, amelyek ezt saját erőből nem tudnák megvalósítani. Hangsúlyozta: a hároméves projekt részeként életvezetési tanácsadásokban is részesülnek az érintettek, akik ennyi idő alatt remélhetőleg egyszerre tudnak előre lépni a karrierjükben és a családi életükben. Tapasztalatai szerint ez nemcsak a cigányság érdeke, hanem a többieké is, hiszen csökkenhetnek a társadalmi ellentétek, ha eljutnak addig, hogy rendben iskolába járnak a gyerekek, a szülők pedig folyamatosan dolgoznak. Az alpolgármester hozzátette: a Kiskunhalason már megvalósított programra most nemcsak Kalocsán, hanem Kiskőrösön, Kecelen és Jánoshalmán is sor kerülhet.

– Jó lehetőséget kaptunk a megyei önkormányzattól arra, hogy szociális városrehabilitációs pályázaton vegyünk részt, 250 millió forintos fejlesztési kerettel. Ehhez ki kell jelölni szegregált területeket, ahol a leghátrányosabb helyzetű lakosok élnek – magyarázta hírportálunk kérdésére dr. Filvig Géza kalocsai polgármester, hangsúlyozva: egyszerre kell kezelni a célcsoport és a lakókörnyezet felzárkóztatását; ezért került bele a programba a Malomszög utcai bérlakások felújítása.

– Hat darabot fogunk belőlük felújítani, valamint közösségi teret alakítunk ki, illegális szemétlerakót számolunk fel, hulladéktárolókat és térfigyelőkamera-rendszert telepítünk, útburkolatot javítunk, illetve a Roma Közösségi Házban is tudunk majd fejlesztéseket végezni, valamint felzárkóztatási programot indítunk, együttműködésben a Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal – sorolta. A városvezető felhívta arra a figyelmet, hogy Kalocsán több évtizede nem volt ehhez hasonló fejlesztés, ezért bizakodva várja a pályázat – várhatóan február végi – eredmény­hirdetését.

Mint arról korábban beszámoltunk, a pályázati anyag októberi tárgyalása során nem volt teljes az összhang a képviselő-testületben. Az ellenzéki városatyák egy része azt kifogásolta, hogy miért nem csak bérlakás-felújításokat támogatnak (az anyagban ugyanis szerepel a közösségi ház fejlesztése is), és miért nem kértek hozzá árajánlatot kalocsai kivitelező cégtől. Végül hat igennel, három nemmel és egy tartózkodással szavazták meg, hogy a város a megadott feltételekkel induljon a pályázaton.

A képviselő-testület az októberi ülésen döntötte el, hogy részt vesz a pályázaton
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában