Kalocsán már a háziorvosoknál is felvehető a vakcina

A helyi háziorvosok is elkezdték megszervezni a koronavírus elleni védőoltások beadását, amelyhez várhatóan az amerikai oltóanyagok egyikét kapják majd meg, ezen a héten. Első körben nem sok pácienssel kell felvenniük a kapcsolatot, de fokozatosan folytatják a vakcinázást, ahogy érkezik az oltóanyag. Közben megnyílt a városban a kórházi oltópont is: a volt járóbeteg-szakrendelő épületében kezdték meg a regisztráltak oltását.

Gábor János

A helyi háziorvosok is elkezdték megszervezni a koronavírus elleni védőoltások beadását

Fotó: Gábor János

– Tesztüzemben fogunk oltani, valószínűleg a hétvégéig, első körben a 80 év felettieknél, akik regisztráltak a honlapon, vagy levélben – árulta el hírportálunk kérdésére dr. Hajdú Zoltán kalocsai háziorvos, hozzátéve: az egészségbiztosítótól érkezett listán, jelentkezési sorrend szerint kell haladniuk.

– Egyelőre az első tíz embert oltjuk be erről a listáról, és plusz hat személy oltását is meg kell szerveznünk. Az ő esetükben egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy a beoltásuk megyei ponton történik, vagy pedig helyben, a kalocsai kórház oltópontján – tette hozzá.

Dr. Hajdút előzetesen úgy értesítették, hogy az e hétre esedékes tíz páciensének az amerikai Moderna vakcináját adhatja majd, míg az oltópontokra küldött további hat személyt Pfizer/BioNtech-el fogják beoltani. Mindkettő esetében ugyanazt a protokollt követik: részletes kikérdezés, beleegyező nyilatkozat kitöltése, majd az oltást követően félórás megfigyelés. A rendelők vélhetően csütörtök magasságában kapják meg a tíz emberre elegendő vakcinát, ezért „egyelőre csak feltételezni lehet”, hogy az előzetesen értesítésben szereplő Modernát használhatják majd, jegyezte meg.

A hét elején minden szakember igyekszik kapcsolatba lépni a listán szereplő páciensekkel, hogy megtudják tőlük: továbbra is hajlandóak-e felvenni az oltást, és ha igen, akkor elmennének-e érte egy oltópontra, vagy inkább rendelői körülmények között, esetleg az otthonukban szeretnék megkapni. A háziorvosok első körben ötven olyan körzetükhöz tartozó beteg nevét kapták meg, akik beregisztráltak az oltásra, így ha az első 10-16-ból akad olyan, aki valamilyen oknál fogva mégsem kéri, a listán tovább haladva ajánlják fel az oltást a többieknek.

– Oltáspárti vagyok, ezért mindenképpen javaslom, mert ez a kiút a pandémiából. A Moderna korszerű, elég sok helyen oltanak vele, Angliában nagy tömegek is megkapták már. Nyilván nem minden mellékhatástól mentes: lehetnek helyi és általános reakciók, de védettséget ad, és ez most nagyon fontos – húzta alá dr. Hajdú. A többi vakcináról szólva elmondta: korai lenne nyilatkoznia róluk, hiszen még minősítések is folyamatban vannak, de biztos benne, hogy minden esetben hatékony oltóanyagot fogunk kapni.

Időközben megnyílt a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórházának oltópontja is. A lakosság köréből regisztrált betegeket a régi főbejárat mellett, az egykori járóbeteg-szakrendelő épületében, két helyiségben fogadják, így a vakcináért nem szükséges belépniük a kórház területére. Az oltás hétköznapokon, 8-16 óráig történik.

A helyi háziorvosok is elkezdték megszervezni a koronavírus elleni védőoltások beadását
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában