bács-kiskun

2021.02.01. 17:09

Fialnak a vaddisznók, jobb vigyázni az erdőkben

A fialási időszakban különösen vigyázni kell a vaddisznókkal.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Bár idén nagyon változó az időjárás mégis, ha kisüt a nap kedvet kaphatunk egy kis kirándulásra. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ felhívja a kirándulók figyelmét, hogy ezekben a hetekben ellenek a vaddisznók és jó, ha vigyázunk velük.

A kocák ilyenkor biztosítják az elléshez szükséges nyugodt körülményeket, a sűrű, bozótos helyeken úgynevezett „vaddisznó vackot” alakítanak ki. Az utódok megszületése után a kocák különös gonddal vigyázzák a kismalacok életét.

Ilyenkor az ember közelsége megzavarhatja a pár napos malacok melegen tartását, táplálását, ami akár a csíkos hátúak elpusztulását is okozhatja – hívja fel a figyelmünket a Gemenc Zrt.

A kis vadmalacok sosem járnak egyedül, mindig a közelükben marad a 80-100 kilogrammos anyjuk, és harciasan védi őket minden idegentől, ilyenkor az anyamalac az emberre is rátámadhat.

Az erdészek azt tanácsolják az erdőjáróknak, hogy csak a kijelölt turistautakat használják és kerüljék a nagyon sűrű, bozótos területeket.

Váratlan találkozás esetén a legjobb megállni és óvatosan elhátrálni a vaddisznótól, nem ajánlott elijeszteni, mert azt támadásnak érezheti. Erdős, bozótos területen kutyát csak pórázon ajánlott sétáltatni, mert ha kiszagolja a vadat, akkor támadással, ugatással felbőszítheti a vaddisznókat.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában