Beoltották az otthonokban élő idősek többségét Kalocsán

A Szociális Intézmény Bem apó és Kunszt József utcai otthonában oltották a lakókat szombaton délelőtt.

Gábor János

Oltásra váró idősek a Bem apó utcai otthonban

Fotó: Gábor János

Az idősek mintegy nyolcvan százaléka és a velük közvetlen kapcsolatban lévő dolgozók egy része is kérte a Covid elleni védőoltást. Információink szerint a hazánkban engedélyezett oltóanyagok közül a Pfizer/BioNtech készítményét kapták meg, az ismétlő oltás két hét múlva lesz esedékes. A kalocsai otthonok viszonylag jól átvészelték a járvány második hullámát, de akadtak fertőzött dolgozók és elhunyt lakók is.

– Összesen 81 lakó és dolgozó oltása történt meg. A többséget az idős lakók adták: 90-en vannak, közülük 68-an kérték a vakcinát – árulta el hírportálunknak a Szociális Intézmény Kalocsa igazgatója. Rumi László hangsúlyozta: csak a bent lakó személyek oltását szervezték meg, míg a többi gondozottjuknak, így a nappali idősklubba és az ÉNO-ba járóknak önállóan kell regisztrálni, ha oltást szeretnének. Tapasztalatai szerint az idősebb korosztály tart a betegségtől, így nem lepte meg, hogy túlnyomó többségük – amint lehetett – jelentkezett a vakcináért.

– Az intézmény dolgozói közül én kaptam meg először a vakcinát, mert szerettem volna demonstrálni az oltás fontosságát mind a munkatársaknak, mind pedig a lakóknak – tette hozzá. Mint elmondta, az otthonokban még nem végleges a beoltottak létszáma, mert voltak olyanok, akik később jelezték, hogy mégis élnének a lehetőséggel. Ők a mostani alkalmat követő ismétlő oltás idején, február 18–19-én kapják meg az első injekciót.

Az intézményvezető szerint viszonylag jól sikerült átvészelni a járvánnyal sújtott 2020-as évet. Tavasszal még egy fertőzöttjük sem volt, ősszel viszont több mint húsz lakó produkált pozitív tesztet. A legtöbbjük könnyebben átvészelte a betegséget, de voltak olyanok is, akik belehaltak a szövődményekbe. Megjegyezte: az intézmény dolgozói és lakói türelmesen, fegyelmezetten betartották a szabályokat, tehát mindent megtettek azért, hogy visszaszorítsák a fertőzést.

– Mentálisan nehezebb bent élni, mivel a hozzátartozók továbbra sem látogathatják az időseket, akik nem is hagyhatják el az intézményt – mondta Rumi László.

Oltásra váró idősek a Bem apó utcai otthonban
Fotó: Gábor János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában