GALÉRIÁVAL

2021.01.08. 16:30

Ötszáz órát dolgozott a terepasztalon a szabadszállási makettező

Új, nagy méretű diorámával rukkolt elő Dorogi Kálmán.

Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

A szabadszállási makettező megépítette a korábban a helyi lakatanyában állomásozó MN 2067 légvédelmi rakétaosztály támaszpontjának kicsinyített mását.

– A felkérést 2018 augusztusában kaptam. Elsőként meghatároztuk a dioráma méretét, majd a bemutatásra szánt időszakot. A munka hosszadalmasnak ígérkezett, mert Magyarországon nem lehetett több hadieszköz makettjéhez hozzájutni. Ilyen volt például a Volvov rakéta, melyből hat helyett mindössze egy darab állt a rendelkezésemre. A probléma végül a hazai és külföldi kapcsolataimnak köszönhetően megoldódott – mondta el lapunk érdeklődésére Dorogi Kálmán.

Aprólékos munkával épült fel a terepasztal
Fotó: Gulyás Sándor

A terepasztal a légvédelmi rakétaosztály támaszpontjának 1983–1990 közötti időszakát mutatja be,

ami méretét tekintve a mintegy 16 hektáros terület 1:72 arányú kicsinyített mása. A diorámán valamennyi technikai eszköz, a lokátorok, a rakéták, tűzvezetési radar, nyerges vontatók, raktárak, kiszolgáló épületek kicsinyített mása megtalálható.

– A munka komoly előkészítést igényelt. Elsőként felmértük a területet, maga a terepasztal kialakításához viszont csak idén tudtam hozzáfogni. Az anyagbeszerzéssel együtt közel ötszáz órát töltöttem a 260 centiméter hosszú, 125 centiméter szélességű terepasztal elkészítésével. A projekt megvalósításához a Szabadszállás Jövőjéért Egyesület 200 ezer forinttal járult hozzá – emelte ki a makettező.

A dioráma a Honvéd Nyugdíjas Klub Egyesület égisze alatt működő Helyőrségi Gyűjtemény légvédelmi rakétások emlékszobájában kap helyet.

– A közeljövő tervei között szerepel az orosz MIG vadászgépek fő típusainak bemutatása, amivel a koronavírus-járvány miatt egy évet csúsztam. Az ötven makett már elkészült, jelenleg az előadás anyagán dolgozom. Elképzelésem az, hogy vetítőképes előadás keretében ismertetem meg az érdeklődőkkel az orosz repülőgépgyártás történetét a kezdetektől napjainkig. A premiert májusra tervezem, az általam vezetett Ifjúsági Makettszakkör zárókiállításának keretében – fogalmazott Dorogi Kálmán.

Minden a helyére került
Fotó: Gulyás Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában