felújítás

2021.01.22. 11:30

Megszépült a halasi Fazekas-iskola

A Kiskőrösi Tankerületi Központtól kapott hatmillió forint­ból kicserélhették a halasi Fazekas-iskola tornacsarnokának burkolatát és világítását, valamint az aula lábazata is megújulhatott.

Mester-Horváth Nikolett

Már csak az apró szépséghibák javítása van hátra

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Az 1972-es átadása óta eltelt közel fél évszázadban a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola tornacsarnokának parkettája teljesen elhasználódott, ahogy az aula lábazata is láthatóan megkopott. Az intézmény tavaly év végén hatmillió forintot kapott a Kiskőrösi Tankerületi Központtól, amiből megvalósulhattak az évek óta tervezett felújítások.

A november végén elkezdődött munkálatok leglátványosabb eleme a tornaterem több évtizedes padozatának cseréje volt.

– A parkettánk úgy elvékonyodott, hogy nem lehetett már többször csiszolni, lakkozni, alapos takarításra sem volt már alkalmas. Mindenképp olyan padlózatot szerettünk volna helyette, ami kényelmi, egészségi és biztonsági szempontból is illeszkedik a tanulók szükségleteihez. Így esett a választásunk egy svájci gyártmányú, öntött, kopásálló sportpadlóra. Ráadásul a több rétegű, gumírozott, rugalmas felület a mozgás során jó hatással van a csontozatra és az ízületekre – mondta Kárász Péter igazgató.

A tornateremben a padlózat mellett a világítás is megújult, a higanygőzlámpákat ledes fényforrásokra cserélték.

– A hetvenes évek óta használt lámpákba már sehol sem lehetett égőt kapni, ezért elkerülhetetlen volt a cseréjük. A mostani ledes világítás pedig amellett, hogy nagyon kellemes a fényhatása, számottevően kevesebb energiafelhasználással jár – hangsúlyozta az intézményvezető.

A hatmillió forintból az iskola egy másik, régóta tervezett felújítási tervét is meg tudták valósítani. Az aula közel ötvenéves, műanyagból és falécből épített lábazatát cserélték ki műgyantaalapú, könnyen tisztítható, finom szemcsés felü­letre.

– Egységes, világos teret kaptunk így, ami még szebbé tette a pár évvel ezelőtt a könyvtár átköltöztetésével nagyobb térré alakított aulánkat. Felkerültek továbbá térelválasztó függönyök is, így kisebb események, kiállítások megrendezésére is alkalmas a közösségi terünk – mondta Kárász Péter. Hozzátette továbbá, hogy a felújításra szánt összegből a fizikatanterem padlózatát is felújították, egy famintás, modern felületet kapott a helyiség.

Már csak az apró szépséghibák javítása van hátra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában