dr. Bozóky Géza

2021.01.18. 07:00

Külföldön is nagy érdeklődés övezte a kecskeméti orvosok eredményeit

Tíz éven keresztül összesen 750 beteg vizsgálata és utánkövetése alapján végzett vizsgálatot kollégáival dr. Bozóky Géza. A kecskeméti megyei kórház tüdőbelgyógyászati osztályának főorvosa arra kereste a választ, hogy a daganatos betegek az aktív kezelés után mennyire vannak kitéve a különböző fertőzéseknek és egyéb belgyógyászati jellegű megbetegedéseknek.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

A kecskeméti megyei kórház tüdőbelgyó­gyászati osztályán dr. Bozóky Géza főorvos a munkatársaival 750 beteg – 410 férfi és 340 nő – állapotát kísérte figyelemmel 2009 és 2019 között. A betegek átlagéletkora 61 év volt, a legnagyobb részüknél tüdődaganatot diagnosztizáltak (490), de sokaknak volt emlőrákja (82) vagy vastagbélrákja (65). A rosszindulatú daganat 304 beteg esetében volt lokális kiterjedésű, 218 főnél több szervnél volt érintettség, 118-nál pedig nyirokszervi tünetek is jelentkeztek.

– Azt vizsgáltuk, hogy a daganatos betegeknél alkalmazott aktív kezelés – például sugárkezelés, kemoterápia, hormonterápia – után milyen egyéb jellegű komplikációk alakulnak ki. Ez a kérdéscsoport alapjaiban orvosszakmailag ismeretes, azonban ilyen nagyságrendű beteganyagban részletes klinikai vizsgálatok még nem történtek. A vizsgálat alapján megállapítható, hogy

igen széles körű belgyógyászati jellegű megbetegedések fordultak elő,

melyek részben közvetlenül, részben pedig közvetetten lehetnek összefüggésben a daganatos megbetegedésekkel – mondta el dr. Bozóky Géza. Hozzátette, nagy számban tapasztaltak vérképző rendszeri, alvadási rendszerrel kapcsolatos, szív- és érrendszeri, endokrinológiai, ízületi és anyagcserét érintő megbetegedéseket.

Azt is vizsgálták, hogy milyen gyakori a daganatos betegeknél a fertőzések aránya, és azok súlyossági foka.

Ezen a téren az volt a konklúzió, hogy a sokszor egyéb megbetegedésben is szenvedőknél a rosszindulatú daganatok ellen alkalmazott kezelés kedvezőtlenül befolyásolja a szervezet védekezőképességét.

Ennek is nagy szerepe van abban, hogy a daganatos betegekben bakteriális, virális, illetve gombafertőzések az átlagnál lényegesen gyakrabban és súlyosabb formákban jelentkeznek. Különösen a tüdőgyulladás fordult elő sok betegnél, szám szerint 335-nél, amely a betegek közel 50 százalékát jelentette.

Dr. Bozóky Géza, a kecskeméti megyei kórház tüdőbelgyógyászati osztályának főorvosa
Fotó: Hraskó István

– A nagy mintán végzett megfigyeléseink alapján az a következtetés vonható le, hogy a daganatos betegeknél alkalmazott aktív kezelést követően is számos kóros folyamat alakulhat ki, amelyek súlyosan érinthetik a betegek életminőségét és életkilátásait. Emiatt igen komoly szakmai felkészültség, nagy gondosság és odafigyelés szükséges ezen említett komplikációk lehetőség szerinti elkerülése, korrekciója érdekében – összegzett dr. Bozóky Géza.

Az eredményekről a főorvos munkatársával, dr. Ruby Évával írt tanulmánya a Trends in Medicine című, az USA-ban megjelenő szaklapban számolt be. Mint dr. Bozóky Géza elmondta, sok visszajelzést kapott itthoni és külföldi kollégáitól, nagy érdeklődéssel olvastak a vizsgálatokról.

Borítóképünk archív felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában