GALÉRIÁVAL

2020.12.23. 07:24

Karácsonykor szólalhat meg újra a százhetven éves halasi orgona

Több mint két évvel ezelőtt kezdődött el a Kiskunhalasi református templom orgonájának felújítása, ami két ütemben zajlik. A felújított orgonasípok nagy része már visszakerült a helyére, várhatóan karácsonykor hallhatják újra az orgona hangját a hívek, a református istentiszteleten.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Az értékes műemlék-orgonát Bárány Lajos orgonaépítő mester készítette az 1840-es években. A műemléki védettség miatt szigorú felügyelet alatt történt a felújítás. Az orgonát részeire szedték és több fordulóval elszállították egy Budapest-környéki restaurátor műhelybe, ahol több napot is eltöltött. A felújítás két ütemben zajlott. Első körben a legszükségesebb renoválások történtek meg: a végállapotba került sípokat újakra cserélték és a sípokat is felújították. A munkálatok során az orgona szélládáját is szétszedték és elvitték, csak az orgonaszekrény külső része maradt meg.

Az orgona több mint 170 évvel ezelőtt megmunkált faelemei meglepően jó állapotban maradtak, így a felújított hangszer egyben szimbolizálja majd a régi korok hagyományát és a modern kor technikáját, amely a régi karakterisztikáját pontosabban és szebben adja majd vissza.

Az orgona egyik fő hibája a manuális klaviatúrán való nehéz játék volt,

az orgonistáknak meg kellett küzdeni minden egyes hang lenyomásáért.

Ezt most sikerült orvosolni egy olyan játéktechnikai eszköz beépítésével, ami jelentősen megkönnyíti az orgonisták dolgát.

Régen – amikor a nyári és téli időszakban a páratartalomingadozás és a hőmérséklet szélsőségesen eltérő értéket mutattak –, az orgona szélládájából feljövő levegő elszökött és hamissá vált az orgona. A mostani felújítás során beépített több mint kétezer darab új gyűrűcskéknek köszönhetően, ez a probléma megszűnik.

Fotó: Pozsgai Ákos

A felújítási munkálatokat jelentősen lassította a koronavírus-járvány, ezért az eredetileg idén tavaszra tervezett időpont helyett várhatóan karácsonyra készülnek el az orgona restaurálásával a szakemberek. Az óriási méretű új homlokzati sípok az elmúlt napokban kerültek be a helyükre, jelenleg a munkálatok befejező szakasza folyik.

Az orgona 24 millió forintba kerülő felújításához első körben 14 millió forint gyűlt össze párezer forintos adományokból, illetve több milliós felajánlásokból a hívektől, a város lakosságától, vállalkozóktól, valamint a halasi önkormányzat támogatásából, második ütemben pedig központi kormányzati pályázaton nyertek hozzá forrást.

Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában