bács-kiskun

2020.12.05. 11:30

Jó hangulatban, de kissé kényelmetlenül zajlik a felkészülés

Márciusban az autósiskolák is bezárták kapuikat, majd májusban, az ország fokozatos megnyitásával egy időben újrakezdődött az oktatás és az utakon megjelentek a tanulóautók. A második hullám azonban magával hozta a bizonytalanságot, a tehetetlen várakozást és a kényelmetlen korlátozásokat. Szabóné Szűcs Noémi, az ATI-nova Autósiskola egyik vezetője és elméleti-gyakorlati oktatója adott választ arra a kérdésre, hogy milyen hangulat veszi körül jelenleg az autósiskolákat és a tanulókat.

Morva Daniella

Fotó: Beküldött fotó

A koronavírus-járvány második hulláma az autós iskolák bezárását nem, viszont a szigorú szabályok bevezetését magával hozta az oktatók és a tanulók védelme érdekében.

Mind a KRESZ-, mind a forgalmi vizsgán kötelező a maszk és a kesztyű viselése, ezzel igyekeznek óvni a vizsgabiztosok, az oktatók és a tanulók egészségét.

– Diákjaim minden órán maszkot viselnek, az autóba való beszállást megelőzően pedig fertőtlenítik a kezüket. Oktatóautóinkat továbbá ózongenerátorokkal fertőtlenítjük heti szinten, a szakszerű kezelés után pedig minden alkalommal kellő ideig szellőztetünk – ismertette a jelenleg használatos megelőző tevékenységeket Szabóné Szűcs Noémi, az ATI-nova Autósiskola egyik vezetője és elméleti-gyakorlati oktatója, majd hozzátette: a tanulók szerencsére a legnagyobb természetességgel fogadták és viselik a korlátozások okozta nehezítő körülményeket, sőt, az ózongenerátoros fertőtlenítés tudata különösen megnyugtató számukra.

Az autósiskola oktatója azt is elmondta, hogy vezetés közben a szemüveges tanulóknak okozza a legnagyobb problémát a maszkhasználat – a párásodás miatt –, ezért erősen ajánlott a merevítővel ellátott maszkok alkalmazása az órákon, hiszen az jobban illeszkedik az orrnyeregre. Célszerű továbbá a szemüveget a maszkra helyezni, hiszen ezzel is csökkenthető a párásodás.

Szabóné Szűcs Noémi
Fotó: Beküldött fotó

Az, hogy a tanulók milyen maszkot használhatnak, szerencsére nincs kikötve, így választható bármilyen, számukra kényelmes viselet.

– Eleinte azért eltereli a tanulók figyelmét a maszk, de legfőképp a kesztyű viselése okoz nehézséget, hiszen másképp érzik a váltót és a kormányt. Ettől függetlenül továbbra is jó hangulatban és zökkenőmentesen zajlanak az órák, nem érzem, hogy ez az egész átbillentett volna minket egy negatív burokba. A tanulók motivációja sem csökkent, a vizsgákra ugyanolyan lendülettel készülünk – tette hozzá Szabóné Szűcs Noémi.

Ha aggályok és rossz hangulat nem is, a tévhitek berögződése bőven jellemzi ezt az időszakot.

– Bár a felkészülés gördülékenyen zajlik, hiszen nincsenek speciális igények vagy aggályok, mégis van miért magyarázkodnunk: sokan próbálnak sürgetni minket. Mindenki azonnal el akarja kezdeni a vezetést, és minél előbb túl akar esni a forgalmi vizsgán, ám ez sajnos nem ilyen egyszerű. Rengeteg a tanuló, kevés az oktató, a kötelezően levezetendő 30 óra (580 km) pedig nem elegendő mindenki számára. Minél körültekintőbben igyekszünk összeszervezni az órákat és a vizsgákat, mindenki érdekeit szem előtt tartjuk, de sok esetben külső tényezők és a tanuló egyéni kompetenciái is befolyásolják a felkészülési folyamatot. Ez általánosságban is jellemzője a tanulóvezetésnek, ám a járvány idején még inkább felerősödött ez a felfogás – folytatta az oktató.

A tanulók motivációja a járvány ideje alatt sem csökkent
Fotó: Beküldött fotó

A biztonsági előírások ellenére a jelentkezők számában továbbra is megfigyelhető a csökkenő tendencia. Sok tanuló két részre bontja a jogosítványszerzés folyamatát, így a sikeres KRESZ-vizsga után később kezdi meg a gyakorlati oktatást. Erre a jogszabály is lehetőséget biztosít, hiszen a KRESZ-vizsgát követően két év áll a tanulók rendelkezésére, hogy sikeres forgalmi vizsgát tegyenek.

A helyzet bizonytalansága miatt a tanulók és szüleik ilyen jellegű döntései teljesen érthetőek, ám ennek ellenére természetesen mindenki abban bízik, hogy a gépjárművezetői képzést nem korlátozzák, és a munka folyamatos maradhat. Visszarázódni mindig nehéz, és az első hullám okozta negatív élmények és eredmények újbóli átélésével senki nem számol szívesen.

– Bízunk benne, hogy most nem akasztják meg a folyamatot a korlátozások, és a maga ütemében tud haladni a felkészítés, hiszen mindannyiunk számára ez a legfontosabb – mondta Szabóné Szűcs Noémi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában