bács-kiskun

2020.12.22. 20:00

Az ünnepekhez igazodik a MÁV-START és a VOLÁNBUSZ közlekedési rendje

A karácsonyi és az év végi ünnepkörhöz igazodik a vonatok és buszok közlekedési rendje – tudtuk meg a MÁV Zrt. közleményéből.

baon.hu

Forrás: Shutterstock

Vasúti menetrend

A vonatok december 23-án a pénteki, 24-én a szombati, 25-én és 26-án az ünnepnapi, 27-én a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. December 31-én a pénteki, január elsején a szombati, január 2-án az ünnepnapi, 3-án pedig a vasárnapi vonatmenetrend érvényes.

Buszmenetrend

Módosul a Volánbuszok közlekedési rendje is az ünnepi időszakban. December 22-én és 23-án a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Az elmúlt évekhez hasonlóan december 24-én, szenteste napján a szabadnapi menetrendnek megfelelően, a megszokottnál ritkábban és korlátozásokkal közlekednek az autóbuszok. December 25-én és 26-án, karácsonykor a munkaszüneti napok beosztása szerint indulnak a járatok, szintén korlátozásokkal, elsősorban a kora hajnali órákban.

Érdemes elkerülni a pénztárak előtti sorban állást

A MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és helyjegyeket elővételben váltsuk meg. Erre lehetőséget nyújtanak a jegyértékesítő automaták, ahol 5 százalékos kedvezménnyel lehet vásárolni, de akár online (Elvira, MÁV applikáció) is megtehetjük, ahol 10 százalékos kedvezménnyel számolhatunk. A webes felület és az applikáció már közös felhasználói fiókkal használható. Az online vásárolt jegyeket ellenőrzéskor bemutathatja az utas a MÁV applikációban, de PDF formátumban is kiküldi a rendszer, így letölthető vagy akár ki is nyomtatható.

A Közlekedési Mobiljegy applikációban és társalkalmazásaiban vásárolt teljes árú, 50 és 90 százalék kedvezményű helyközi (távolsági) menetjegyekre, valamint a menetjegyekhez vásárolt kiegészítő jegyekre 5 százalék kedvezményt biztosít a közlekedési társaság. Az elektronikus jegyvásárlás további részleteiről a Volánbusz és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. weboldalán tájékozódhatnak az utasok.

További kedvezmények

A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt december 23-án 10 órától 2021. január 3-án éjfélig vehetik igénybe.

InterCity vonatok

Az ünnepi időszakban az InterCityk több kocsival közlekednek az utazási csúcsidőszakokban, természetesen a lehetőségekhez mérten és az utazási igényeknek megfelelően. A jelentős felkészülés és a növelt kapacitás ellenére is gyorsan megtelnek a vonatok, ezért érdemes elővételben, utazás előtt legalább egy nappal megvenni az InterCity menet- és helyjegyeket.

Két ünnep közötti időszak

Vasúti menetrend:

Munkanapokon a fővárosi elővárosi forgalomban a megszokotthoz képest kevesebb vonat indul, mert a korábbi évek tapasztalatai alapján az utasok száma jelentősen csökken ilyenkor.

December 28-tól 31-ig (hétfőtől csütörtökig) a szokásos munkanapi rendtől eltérően ritkábban közlekednek a budapesti elővárosi járatok a Budapest–Székesfehérvár, a Budapest–Vác–Szob, a Budapest–Cegléd–Szolnok, a Budapest–Újszász–Szolnok, valamint a reggeli időszakban a Budapest–Lajosmizse és a Budapest–Kunszentmiklós-Tass vonalakon.

Buszmenetrend:

December 27-én, vasárnap munkaszüneti napnak megfelelően, míg december 28. és 31. között a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járművei. Ezeken a napokon egyes, a tanév során a hét első munkanapjára, valamint a hét utolsó és azelőtti munkanapjára meghirdetett járatok nem közlekednek. Január 1-jén, újévkor munkaszüneti napnak megfelelő menetrend lesz érvényben. Szilveszter éjszaka és újév hajnalán egyes járatok nem, vagy korlátozásokkal közlekednek.

Január 2-án a szabadnapoknak megfelelő, míg 3-án, vasárnap a hét első munkanapját és iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint közlekednek a járatok. Január 4-én, hétfőn már a megszokottak szerint, a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak. Egyes településeken a helyi járatok a fentiektől eltérően közlekedhetnek.

Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos részletes tájékoztatás itt érhető el.

Fotó: Shutterstock

Eltérő nyitvatartás

December 21. és január 3. között az utasok hatékonyabb és gördülékenyebb kiszolgálása érdekében a Volánbusz egyes pénztárai a megszokottól eltérően tartanak nyitva. A pénztárak ünnepi nyitvatartási ideje a társaság honlapján érhető el.

Hasznos információk

– A megnövekvő forgalom miatt érdemes a menetjegyek megvásárlásáról időben gondoskodni, így biztosítva a helyet az utazásra.

– A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegyek elővételben, online és mobilon is kényelmesen megválthatók.

– A 2021. év és a téli szünetet követő iskolakezdés problémamentes elindulása érdekében a vonatokon és a helyközi buszjáratokon január 5-e helyett két nappal tovább, január 7-ig fogadják el a decemberi havi dolgozó- és tanuló bérleteket, illetve a decemberi második felére váltott félhavi bérleteket.

– A téli szünet utáni iskolakezdéssel megnőnek az utazási igények, és meghosszabbodhat a várakozási idő a jegypénztáraknál január elején, így a hosszabbítással további két nap biztosított az új bérletek beszerzésére.

Járványhelyzet

A közlekedési társaságok továbbra is kérik az utasokat, tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket. Ne feledjék azt sem, hogy november 11-től nemcsak a járműveken, valamint a zárt utasforgalmi terekben kell maszkot viselniük, de az állomások, megállóhelyek és megállók teljes területén is. Akik nem viselnek maszkot, kizárhatók az utazásból, és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában