KUNADACS

2020.12.01. 17:29

A viperák telelni térnek a föld alá

A Rákosivipera-védelmi Központban az idei évben 28 nősténytől 296 kisvipera jött világra, ezzel 3515-re emelkedett a központban valaha született viperák száma.

Tapodi Kálmán

A rákosi vipera 1992-től természetvédelmi szempontból a legkiemeltebb kategóriába tartozik

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A mostani szaporulat súlya 2,8 g, átlagos hosszuk pedig 14,5 centi volt – olvasható a központ szezon végi számadásában. Mint közölték: a hossz- és súlymérés mellett mindegyik kisviperáról egyedi azonosítókép is készült, hiszen a fejen található pajzsok alakja és elrendeződése egyedre jellemző és egész életen át állandó. Így egy-egy viperát a fejpajzsok alapján bármikor azonosítani tudnak, akár egy vedlett bőr alapján is. A viperaleltárral egy időben végéhez ért a szabadtéri terráriumok újjáépítésének első fázisa. A munkálatok során a központ megnyitása óta eltelt 16 év alatt elhasználódott terráriumokat lebontották, helyükre 70 darab modern, az itt élő állatok biztonságos elhelyezését szolgáló terrárium épült.

A hideg beköszöntével a viperák is telelni térnek a biztonságot jelentő föld alatti telelőüregekbe, és majd csak tavasszal, a hideg idő elmúltával bújnak elő.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában