OKTATÁS

2020.11.21. 11:30

Felkészültek a digitális átállásra Kiskőrösön is

Néhány napja, a hatályos eljárásrend alapján online oktatásra álltak át a hazai középiskolák a járvány miatt. A szakmai oktatást folytató intézményekben a jelenlétet igénylő szakmai gyakorlat oktatását – ahol nem külső gyakorlati helyen történik a képzés – továbbra is tanműhelyben végzik, a hatályban lévő járványügyi előírások maradéktalan betartásával. A Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikumban és Kollégiumban már készültek az átállásra.

Barta Zsolt

Franczia László, a KSZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium igazgatója 

Fotó: Barta Zsolt

A tavaszi digitális oktatás összes tapasztalatát összegyűjtöttük. Megbeszéltük az előnyöket és a hátrányokat. Érezve, hogy a járvány második hulláma nem marad el, készültünk arra, hogy ha szükséges, akkor máról holnapra átállunk a digitális oktatásra – tájékoztatott a váltás körülményeiről Franczia László, a KSZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium igazgatója.

Mint mondta, tavasszal már átestek a legdöcögősebb heteken. Az oktatók és a diákok tapasztalatot, gyakorlatot, rutint szereztek. Ráadásul számítottak arra – nyomon követve az eseményeket –, hogy bármikor át kell állniuk az online oktatási formára. Előzetesen több értekezletet tartottak a kollégáknak. Megbeszélték, milyen keretek között, milyen lehetőségekkel élve taníthatnak majd. Az iskola vezetése felmérte, hogy a tanulók milyen okoseszközökkel rendelkeznek. A szakképző iskolában sok fiatalnak csak okostelefonja van, laptopja nincs, ezért igyekeznek egyszerűbb módszerekkel is tanítani. A technikumban tanulók esetében viszont jobb az eszközellátottság, ott összetettebb módon is lehet folytatni a képzést – mondta az igazgató.

– Az online oktatást elősegítő eszközök kiosztása folyamatos, az irodában 75 tablet áll rendelkezésre, hogy kiadjuk a diákoknak, de tudunk laptopokat is kölcsönözni. Abban az esetben, ha tervezőfeladatot kell végeznie egy csoportnak, akkor biztosítani tudunk asztali gépeket is. Ha a diák nem tud bejönni érte, akkor mi visszük házhoz a gépet – mondta Franczia László.

– Most majdnem minden órát személyes kapcsolatfelvétellel oldunk meg, ezért nevezzük online oktatásnak. Különböző programok (elsődlegesen a KRÉTA-rendszer) segítségével elérjük a diákokat, látja az oktató a képernyőn az egész csoportot. Néhány diáknak problémát okoz az otthoni internet hiánya, vagy annak minősége. Bizonyos feltételek között engedélyezzük, hogy néhány olyan diák, aki ilyen, vagy más otthoni nehézséggel küzd és igényli, bejöjjön az iskolába. Néhányan bent is tanulnak. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kiépített a korábbi mellett egy új wifihálózatot a tantermeiben. Ez azért is jó, mert több oktató is bejár az iskolába, így nem gond a netes kapcsolódás. Szinte minden teremben van okostáblánk, amelyet, ha az online rendszerrel összekapcsolunk, akkor a diák otthonról ugyanazt látja, mintha az iskolai órán lenne – elemezte a helyzetet Franczia László.

Hozzátette: most látszik, hogy az oktatói testület jól vette a tavaszi kihívásokat, az ugyanis felkészülés volt az őszi időszakra. Részben ezért is tűnik zökkenőmentesnek az átállás.

– Figyelembe véve a korábbi tapasztalatokat, az oktatóink magabiztosabbak és új IKT-módszereket is alkalmaznak. A szakképző intézményekben folyó szakmai oktatásban a közismereti és a szakmai elméleti tanórákat online módon, míg a szakmai gyakorlati oktatást – ott, ahol a személyes jelenlét indokolt – az iskolában vagy duális képzés keretében gazdasági környezetben végzik – mondta.

Az iskolában hagyományos műhelymunka keretében tankonyhában, tanboltban, tanirodában, lakatos- és asztalosműhelyben, informatikalaborban zajlik az oktatás. A szakmai gyakorlati órákat tömbösítve tartják, hetente egy nap került kijelölésre. A jelenleg hatályos járványügyi előírásokat maradéktalanul betartva, megfelelő egészségügyi feltételek mellett végzi mindenki a feladatát. Aki esetleg gyakorolni szeretne, és kis – például asztalos – műhelye van otthon az udvarban, annak igény alapján kölcsönöznek szerszámot, egy-egy kisebb gépet. A kollégiumot nyitva tartják, aki itt akar tanulni, annak biztosítják az ellátást. Mint megtudtuk, három diák igényelte ezt. A cégeknél az oktatást duális képzés keretében végzik. A pincértanulók egy része digitális oktatásban részesül. Ha kiszállítás van, akkor annak előkészítésében vagy a helyszíni átvételben besegítenek. Az üzletekben folytatják a képzést.

Az egészség megőrzése érdekében az igazgató, egy háziorvos tanácsát figyelembe véve, minden munkatársának beszerzett egy-egy nagy dobozos vitamint. Mint mondta, szeretné, ha a kollégák nem kapnák el a vírust, vagy ha mégis, akkor legalább a vitaminok segítségével gyorsan túlesnének rajta.

Franczia László, a KSZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium igazgatója
Fotó: Barta Zsolt

Az igazgató is beült az iskolapadba

Az iskolában felnőttek is folytatnak tanulmányokat. Pénzügyi-számviteli ügyintéző és vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakmát tanulnak a felnőtt diákok. A képzéshez szükséges, például könyvelőprogramokat a felnőttek otthon is használják gyakorlásra. Emellett hegesztő és asztalos szakmát is tanítanak.

– Magam is beiratkoztam a saját iskolámba tanulónak. Mindig is volt érdeklődésem a fa iránt. Bár 14 évesen gépész lettem, főleg a barátaim javaslatára már korábban gyűjtöttem a faipari szerszámokat, otthon barkácsoltam is. Úgy döntöttem, hogy szabadidőmben megtanulom a szakmát. Eddig már készítettem otthon például koloniál asztalt is. Így a tanulók helyzetét diákként is át tudom érezni – mondta Franczia László igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában