beruházás

2020.11.11. 18:29

Elkezdődhet a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház felújításának tervezése

Várhatóan tizenöt hónapot vesz igénybe, hogy a közbeszerzési eljáráson nyertes Arker Stúdió Kft. elkészítse a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Ruszt József Stúdiószínház felújításának terveit, háromszázmillió forintért.

Hraskó István

A színházat legutóbb 1986-ban újították fel, ráfér már a rekonstrukció

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Mint arról tavaly júniusban beszámoltunk, a kormány döntése értelmében az önkormányzat 239 millió forintot kap a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Ruszt József Stúdiószínház felújításának előkészítésére és megtervezésére. A város a támogatást hatvanmillió forinttal egészíti ki. Cseke Péter direktor akkor elmondta: a teátrum teljes restaurálása több milliárd forintba kerül majd.

Szükség van a felújításra, mert utoljára 34 éve, 1986-ban volt rá példa. Kiderült azonban, hogy nem volt teljes körű, mert a tetőzethez például nem nyúltak, amiatt nyolc éve a két páholyfolyosó beszakadt, a színpad felett pedig a megrongálódott tetőszerkezeten keresztül befolyt az eső, és tartani lehetett az elektromos berendezések elázásától. A teátrum saját költségén kezdte el a teljes tetőcserét, melynek harmadik fázisában az önkormányzat is segítséget nyújtott, ugyanis a költségek a százmillió forintot is meghaladták.

– A munkatársaim nagyon szépen takarják el azokat a problémákat, melyeket a közönségnek nem kell látnia. Ennek köszönhető, hogyha valaki bejön az előcsarnokba és szétnéz, joggal merülhet fel benne a kérdés, hogy miért is kell ezt az épületet felújítani, hiszen csodálatos, a legszebb pompájában virít. Azonban a látszat ellenére sok minden nagyon elhasználódott már, főképp a közönség által nem látogatott területeken – mondta tavaly az igazgató, hozzátéve: az idő vasfogának munkája mellett immár a helyszűke is komoly gondot jelent. Ennek legfőbb oka, hogy az eredeti tervek szerint nem egy állandó társulat számára emelték a létesítményt. A terjeszkedés lehetőségére több elképzelés felmerült, de műemlék épület lévén szigorúan szabályozva van, hogyan lehet átalakítani.

Cseke Péter abban bizakodott, hogy a konkrét munkálatok elkezdése 2021 közepén várható, akkor kell majd a társulatnak kiköltözne. Vélhetően azonban a kivitelezés csúszni fog, ugyanis az önkormányzat közlése szerint tizenöt hónapot vesz igénybe, hogy a közbeszerzési eljáráson nyertes Arker Stúdió Kft. elkészítse az engedélyes és kiviteli terveket, valamint a megvalósíthatósági tanulmányt, azaz jelenlegi állás szerint ezzel 2022 tavaszára végeznek.

A színházat legutóbb 1986-ban újították fel, ráfér már a rekonstrukció
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A legfontosabb cél a színházépület és a stúdiószínház bővítése, külső-belső rekonstrukciója, hogy korszerűen és gazdaságosan üzemeltethetők legyenek. A felújítások mellett a gördülékeny, magas színvonalú munkavégzéshez legalább egy 1300-1400 négyzetméteres új épületszárnyra van szükség.

A tervezett főbb beavatkozások mindkét épületnél

  • Homlokzatfelújítás, nyílászárók részleges cseréje, fel­újítása.
  • Teljes gépészeti rekonstrukció.
  • A színházterem korszerűsítése: zenekari árok padozatának gépi mozgatása, színpad alatti terek bővítése, forgószínpad-gépészet.
  • Épületvillamossági szerkezetek, a színháztechnika, az audio­vizuális rendszerek, a vizu­ális és a hangrendszer korszerűsítése.
  • A nézőtér székeinek cseréje, a közösségi terek bútorozása, az új és a meglévő öltözők, irodák, műhelyek kialakítása, bútorozása, próbaterem kialakítása.
  • Akadálymentesítés.
  • Épületfelügyeleti rendszer kiépítése.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában