elismerés

2020.11.01. 11:30

Díszpolgári címmel tüntették ki Kiskőrösön Kispálné dr. Lucza Ilonát

Kispálné dr. Lucza Ilona díszpolgári címet kapott, az elismerést Domonyi László polgármestertől vehette át a közelmúltban. A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum korábbi igazgatója tavaly ment nyugdíjba. A díszpolgárral beszélgettünk.

Barta Zsolt

Kispálné dr. Lucza Ilona gyermekeivel, Katával és Viktorral

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

– Annak idején tanárként miért vállalta el, hogy múzeumigazgató lesz?

– Mindig tanárnak készültem. Nagyon szerettem a munkámat, a tanítást, a gyerekeket, szülőket. Igyekeztem eljutni továbbképzésekre, mígnem rátaláltam a Magyar Irodalomtörténeti Társaságra. Tagja lettem, ahol sziporkázó kutatóktól fergeteges hangulatban tálcán kaptuk a legújabb irodalmi kutatásokat, műelemzéseket és módszertani segítséget. Elnöke dr. Kovács Sándor Iván, helyettese dr. Praznovszky Mihály volt. Egy kirándulós Arany-évfordulón muzeológusok közé kerültem. Szóba került Kiskőrös, a Petőfi-szülőházzal. Kiderült, hogy nagy tervei vannak a szakmának a múzeummal, csak egy jó vezetőt kellene találniuk. Erre meggondolatlanul és kissé fellengzősen rávágtam: itt vagyok én. Eltelt pár év, és a szavamon fogtak, én meg már az elejtett mondat óta nem is éreztem olyan elképzelhetetlennek.

– Miket tűzött ki célként, és ezekből mit sikerült megvalósítania?

– Elsődleges célom az volt, hogy a kiskőrösiekkel megszerettessem az intézményt. A szülőház mindig itt állt, de Kiskőrös nem nagyon érezhette magáénak, mert vagy megyei vagy minisztériumi fenntartás és működtetés alatt volt. Hogy bevonzzam az érdeklődő helyieket, az emlékévben a költővel kapcsolatos rendhagyó irodalmi órákat, találkozókat szerveztem, olyan megemlékezéseket tartottunk, amilyenek korábban nem voltak. Ugyanilyen fontosnak tartottam, hogy a szakmában valahol ott legyünk, be tudjunk kapcsolódni az országos vérkeringésbe. Vállaltam konferenciákat, múzeumi továbbképzéseket Kiskőrösre, ami hamar ismertté tette a nevünket. Nagyon jó az intézmény struktúrája, hiszen a Szlovák Tájházzal a néprajzi terület képviselete éppúgy adott és hiteles, mint az irodalomé, a képzőművészeté és a Petőfi-kultuszé. Így lehetett megvalósítani a folyamatos fejlődést, gyarapodást, hiszen valamelyik területre szinte minden évben találtunk pályázati lehetőséget, és a mi elképzeléseinkhez hozzáadták a pályázati támogatásokat.

– Múzeumi igazgatóként mi volt a legnagyobb élménye?

– Nagyon sok élményem volt. Talán mégis kiemelkedő az a történet, ahogyan a világ első köztéri Petőfi-szobrát 2003-ban restaurálták. Ráfért. 1998. január elsejétől a múzeum hivatalosan is a városé lett. A Megyei Múzeumi Szervezettel nagyon jó kapcsolatban maradtunk, látogatták a rendezvényeinket, különösen Laczkó János tartotta rajtunk a szemét, segített, ha kértük, fogadott, ha mentünk. Igazi szakmai támaszunk volt. Ő ajánlotta fel, hogy a kiskunfélegyházi Bozóki István vállalkozóval beszél, nem férne-e be az ő munkatervükbe a szobor felújítása. A restaurálás szakmai részét művészeti vezetőként ő maga vállalta el. Jött a hírrel, hogy a vállalkozók nyitottak, a felújítást adományként Petőfi iránti tiszteletük jeléül elvégzik, a szállításért kell csak fizetnünk. A vége az lett, hogy azért sem fogadtak el semmit. Ennél nagyobb és szívet melengetőbb élmény nem kell. A külföldi képzőművészeti kiállításaink is örök nyomot hagytak, egy-egy projekt megvalósítása, átadási rendezvények, amelyeken a közreműködők együtt örülhettek a közös sikernek.

– Mi volt az a praktika, amivel Csikány Tamás és Hermann Róbert hadtörténészeket minden évben Kiskőrösre tudta csábítani?

– A zeneiskolából a múzeumhoz kerültek az aradi vértanúk portréi. Hosszú tanakodás után kitaláltuk az Aradi Falat. A város vállalkozóinak támogatásával elkészült, az avatása 1999. október 6-án volt. Sikerült egy színvonalas megnyitót és átadót szervezni, amire történészek és irodalomtörténészek is eljöttek rendhagyó órákra. Dr. Hermann Róbert is eljött, ő beszélt a fal előtt. Tetszett neki, ahogyan ez az egész emlékhely létrejött, amilyen hangulata volt. Megígérte, hogy gondoskodni fog róla, hogy nálunk október 6-án mindig kiváló szónok legyen. Beváltotta ígéretét, azóta többször fordult elő, hogy három-öt kiváló történész, magángyűjtő is nálunk emlékezett. A programot sokszor éjszakába nyúló jókedvű szakmai beszélgetések követték. Erre büszke vagyok. Ez is egy csoda volt, amely minden évben megismétlődhet.

– Tavaly vonult nyugdíjba. Nem hiányzik naponta bejárni a munkahelyre?

– Őszintén szólva nem. Végre többet lehetek az unokáimmal. A korábbi évek nagy menetelésében sokszor el kellett viselnie a családomnak, hogy nem vagyok otthon. Sokat köszönhetek nekik, valamit most már igyekszem visszaadni. Meg az is fontos, hogy nem egyszerre zuhant le a függöny. Vannak még egyéb szakmai feladataim, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnökeként, a Petőfi Szülőház Múzeumi és Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnökeként is. Azért a múzeumba is be-benézek. Ha szükség van rám, hívnak, és én megyek.

Kispálné dr. Lucza Ilona gyermekeivel, Katával és Viktorral
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

Munkáját több alkalommal díjazták

Kitüntetései: Múzeumi nívódíj (2003), Kiskőrös Város Kultúrájáért díj (2004), Toldy Ferenc-díj (2004), Gazdasági Újságírók díja (2005), Bács-Kiskun Megye Közművelődéséért díj (2009), Magyar Örökség díj (2014), Szablyár Péter-díj, (2018). Vezetése idején a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Az év tájháza lett, elnyerte a Látogatóbarát múzeum és a Közösségi múzeum címet, 2004-ben és 2010-ben kétszeresen ítélték oda.

Tanulmányok

1977-ben magyar–orosz szakos diplomát szerzett Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán.

1988-ban magyar szakos diplomát szerzett a József Attila Tudományegyetemen.

1991-ben doktori címet kapott.

1995-ben német szakos diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetemen.

2005-ben kulturális menedzser képzésben vett részt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Élete első felében tanított (kiskőrösi Bem József Általános Iskola, Petőfi Sándor Gimnázium), majd 22 évig múzeumigazgató volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában