állatvédelem

2020.10.01. 13:59

Viperaélőhelyeket állítanak helyre a Felső-Kiskunságban

Rekettye­füzesek gyökérzónás kotrásának munkálatai kezdődtek a Felső-Kiskunságban. A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban című LIFE projekt keretében – írja honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park.

Tapodi Kálmán

A rákosi vipera 1992-től természetvédelmi szempontból a legkiemeltebb kategóriába tartozik

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A rákosi vipera visszaszorulásában közrejátszó okok közül az egyik leglényegesebb az élőhelyeinek eltűnése. A viperák olyan nedves és száraz gyeptípusok alkotta réteken, legelőkön képesek fennmaradni, ahol az élőhely változatos mikroklímát és gazdag táplálékbázist biztosít. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ezért élőhely-rekonstrukciókkal és a legjelentősebb veszélyeztető tényezők negatív hatásainak közömbösítésével kívánja helyreállítani a faj felső-kiskunsági állományainak természetvédelmi helyzetét.

A rekettyefüzesek által feltöltött lápteknők gyökérzónás kotrása következtében növekszik az időszakos többletvízhatásnak kitett élőhelyek kiterjedése, valamint a rákosi vipera vedléséhez nélkülözhetetlennek tartott időszakos felszíni vízborítással és magas páratartalommal jellemezhető élőhelyfoltok kialakulása. Ezek a vizes élőhelyek nemcsak a rákosi vipera, de sok más faj, például a kétéltűek szaporodására is kedvező hatással lesznek.

Mint azt a közleményben írják, az első tesztjellegű beavatkozásokat követően mintegy tízhektárnyi területen valósul meg a rekonstrukció Kunpeszér és Kunadacs térségében.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában