Bácsborsod

2020.10.16. 11:30

Megújult a térség több intézménye is

A Bajai Tankerületi Központ infrastrukturális beruházást valósított meg a Bácskai Általános Iskola székhelyén és három tagintézményében. A bácsbokodi, a katymári, a tataházi és a bácsborsódi tagintézmény mintegy 683 millió forintból újult meg.

Márton Anna

Vedelek Norbert, Bánné Szalai Anikó, Zsigó Róbert, Péterfi Balázs, Kovács László és Mamuzstis János vágta át a nemzetiszín szalagot a Bácska Általános Iskola előtt

Fotó: Márton Anna

A Bajai Tanke­rületi Központ a Bácskai Általános Iskola fejlesztése című pályázat keretében infrastrukturális beruházást valósított meg a Bácskai Általános Iskola székhelyén és három tagintézményében. Az ünnepélyes átadást csütörtökön délután tartották, ahol az iskola diákjai kulturális műsort mutattak be. Az eseményen köszöntőt mondott Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok felújítás történt Bácsbokodon, fejlődött, szépült a település, a helyiek büszkék lehetnek.

Zsigó Róbert kiemelte, hogy több lépcsőben megújult a sportcsarnok, de fejlesztés történt a községházán, korszerűsödött a konyha, fejlesztették a védőnői épületet, játszótereket adtak át, megújult az orvosi rendelő, sikerült rendbe hozni a katolikus templomot, megújult a kerékpárút is Bácsbokod és Bácsborsód között.

– Az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafejlesztési programja zajlik a térségben. A fejlesztések célja, hogy a gyermekek megfelelő körülmények között tudjanak tanulni, és a tanárok, akik tanítják őket, 21. századi intézményben tudjanak dolgozni – fogalmazott Zsigó Róbert ünnepi beszédében.

Az átadási ünnepségen elhangzott, hogy a beruházás három éve kezdődött, és idén október végén zárul. A fejlesztésnek köszönhetően minőségi és befogadó oktatási környezetben tanulhatnak a diákok, ugyanakkor megteremtették számukra a korszerű mindennapos testnevelés lehetőségeit, illetve a költséghatékony üzemeltetés is biztosítva lesz ezentúl. A projekt magában foglalja a meglévő intézmények korszerűsítését, átalakítását, az intézmény működéséhez szükséges eszközök beszerzését, valamint egyéb járulékos beruházási elemeket.

A felújításokra mintegy 483,1 millió forintot költöttek (Bácsbokodon 294,5; Bácsborsódon 40,7; Tataházán 121,3; Katymár 26,5 millió forint). A beruházás során a Bácskai Általános Iskola és három tagintézmény mintegy 67,3 millió forint értékben új eszközöket is kapott.

Bácsbokodon, a székhelyintézményben átfogó felújítás történt, tetőszerkezetet javítottak, megtörtént a héjazat cseréje, a padlásfödém hőszigetelése, ugyanakkor az osztálytermeket, folyosókat, vizesblokkokat is korszerűsítették. A belső fal- és padlóburkolatok is megszépültek, valamint a teljes épületgépészet megújult. Az udvaron rekortánburkolatú sportpálya és egy fitneszpark épült. A pályázat keretében megújult a művészeti előadóterem, a nyelvi labor, több szaktanterem, továbbá informatikai eszközöket, új bútorokat és taneszközöket is kaptak a bácsbokodi iskolások.

Tataházán a felújítás során elvégezték az iskola homlokzatának és a padlásfödémnek a hőszigetelését, továbbá korszerű vizesblokkot alakítottak ki, kicserélték a külső nyílászárókat, valamint a tantermi parkettát. Bácsborsódon részleges homlokzati nyílászáró- és beltériajtó-csere, valamint fűtés-korszerűsítés történt. Katymáron az iskola belső udvar felőli külső homlokzata szépült meg. A projektben érintett iskolák sportudvarain távolugróegységet létesítettek, valamint projektarányosan mindenhol megtörtént az akadálymentesítés is.

Az esemény a nemzeti színű szalag átvágásával zárult a felújított Bácskai Általános Iskola előtt.

Vedelek Norbert, Bánné Szalai Anikó, Zsigó Róbert, Péterfi Balázs, Kovács László és Mamuzstis János vágta át a nemzetiszín szalagot a Bácska Általános Iskola előtt
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában