megemlékezés

2020.10.03. 18:51

Karády Katalinról tartottak előadást Izsákon

Évek óta tartalmas programokkal lepi meg tagságát és a várost az Izsák és Környéke Erdélyi Magyarok Egyesülete. Ezek között szerepel koszorúzás, évfordulók kapcsán jeles személyekre, illetve eseményekre való megemlékezés, családi program és adventi lelki felkészülés karácsony ünnepére.

Gulyás Sándor

Szűts Tamás előadásában kitért a színésznő zárkózott életére is

Forrás: Petőfi Népe

A minap a 110 éve született és 30 éve elhunyt Karády Katalinra emlékeztek. A művésznőről és Egyed Zoltánról, valamint Karády vőlegényéről, Ujszászy István tábornokról Szűts Tamás kiskunfélegyházi szobrászművész tartott előadást. A hallgatóság sok, a színésznő zárkózott életéből adódó, titkot, illetve téves híresztelést, pletykát ismerhetett meg.

Karády Katalin egyszerű családba született Kőbányán, 1910. december 8-án, apja után Kanczler Katalin Mária néven. A proletárcsaládban vele együtt hét gyermek élt, nagyon szegényes körülmények között, az apjuktól való állandó rettegésben, aki despota hajlamú alkoholista volt. Katalin egy, a háború utáni korra jellemző „gyermekmentő” akció keretében öt éven át Svájcban, illetve Hollandiában nevelkedett. Hazatérve a Kereskedelmi Leányiskola tanulója lett. Külföldön szerzett nyelvtudásával, visszafogott öltözködésével és tisztaságigényével, szépségével kissé kilógott a külterületi tanintézet diákjai közül. Katalin huszonhat évesen döntött úgy, hogy színésznő akar lenni. A véletlen is a kezére játszott ebben, egyik kávéházi fellépését meghallgatta Egyed Zoltán hírlapíró és menedzser, aki felfigyelt a tehetséges nőre – idézte fel a művésznő életét az előadó.

Karády Katalin szakmai képzését Csathóné Aczél Ilona mellett tánc-, beszéd- és énektanár segítette. A képzés anyagi feltételeit Egyed Zoltán biztosította. Az ő ötlete volt, hogy Karády legyen a magyar Marlene Dietrich. Első sikere a Halálos tavasz című magyar film volt 1939-ben. Ez az év meghozta a színpadi sikert is, Maugham Az asszony és az ördög című drámájával.

Karády emlékezete kapcsán Szűts Tamás felhívta a figyelmet Kelecsényi László írásaira is, aki sokat foglalkozott Karády Katalinnal művei­ben. Ezek közül a legújabb a „KaráDY VArázs” című történelmi zenés darab, amelyet a közeljövőben nézhetnek meg az érdeklődők Kecskeméten, a Kelemen László Kamaraszínházban.

Az előadást filmográfia, eredeti fotók és plakátok, illetve a Karády által énekelt legismertebb dalok részletei tették teljessé.

Szűts Tamás előadásában kitért a színésznő zárkózott életére is
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában