KALOCSA

2020.10.18. 18:05

Jövő nyárra készül el a faragott emlékmű

Farkas Tibor helyi szobrászt kérték fel arra, hogy az egyik fatörzsből faragjon emlékművet a Szent István király út fásítási program során kivágott fák helyére.

Gulyás Sándor

Megemlékezők korábban virágot kötöttek a bitóként használt ostorfák törzsére

Fotó: Gulyás Sándor

A Szent István király út fásítási programja miatt végül azokat a nyugati ostorfákat is kivágták, amelyekre a szájhagyomány szerint az 1919-es vörösterror ártatlan áldozatait akasztották fel. A Kalocsai Gyermekotthon melletti példányok árnyékában évente emlékeznek meg a húsz helyi áldozatról, akiknek a nevét járda melletti információs tábla és falra erősített márványlap őrzi. A vesztőhelyükként használt lombosok eltávolítása kegyeleti okokból ütközött lakossági ellenállásba, ezért az önkormányzat köztes megoldás után nézett. Végül Farkas Tibor helyi szobrászt kérték fel arra, hogy az egyik fatörzsből faragjon emlékművet. Az alkotó 2021 nyarára szeretne elkészülni a munkával.

– Szinte az összes nyílegyenes volt, csak ezt az egy Y-elágazású fát találtam. Egy szempillantás alatt megragadta a figyelmemet, rögtön megláttam benne a lehetőséget, ezért javasoltam, hogy ebből készüljön emlékmű – idézte fel Farkas Tibor. A művész hárította a koncepcióját firtató kérdésünket, mondván, nem akar nagyon konkrét részleteket elárulni, de ahogy azt korábbi cikkünkben közöltük, a kezdeményező dr. Körmendy Szabolcs önkormányzati képviselő szerint várhatóan ég felé tartott kezeket formáz majd az Y alakú törzs.

– Leadási határidőben még nem állapodtunk meg, de azt gondolom, hogy jövő júniusra el kell készülnie – jelezte, arra utalva, hogy a helyi megemlékezéseket június 24–26-án, a városban több napig tartó vérengzés évfordulóján szokták megrendezni.

A művész egyébként a gyökérzettel együtt kérte a fa kiemelését, mert így expresszív kifejezésformát alkalmazhat, ráadásul a gyökerek nagyon érdekessé, különlegessé teszik majd a végeredményt. Elárul­ta, hogy nemcsak fával, hanem kővel is dolgozik majd, és bár figuratív mű készül, mindenképpen meg akarja őrizni a fatest természetes megjelenését.

Megemlékezők korábban virágot kötöttek a bitóként használt ostorfák törzsére
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában