GALÉRIÁVAL

2020.10.21. 17:00

Földbe került az őszi hagyma is a harkakötönyi óvodában

Tovább folytatódik az ovikert program a harkakötönyi Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvodában is. Az ovisok ezekben a napokban elültették az őszi búzát és a dughagymát, amit hetente kétszer fognak majd öntözni.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Harmadik éve zajlik az ovikert program, amelyet a Halas és Környéke Gazdakör indított el először Kiskunhalason, majd a környező településekről is egyre több óvoda csatlakozott hozzá.

– A tavalyi év nem volt igazán sikeres abból a szempontból, hogy csak ősszel vetettek a gyerekek, a tavaszi vetés a koronavírus-járvány miatt elmaradt – mondta el hírportálunknak Csanádi Lajos, a Halas és Környéke Gazdakör elnöke.

Az ősszel vetett búza nyári betakarításával azonban már nem volt gond, az ovisok lelkesen szedték a búzakalászokat, amit utána kicsépeltek egy fekete fóliára, majd összegyűjtötték a búzaszemeket. Az összegyűlt búzát a halasi malomba vitték megőrölni, majd a lisztből az óvónőkkel együtt kenyeret sütöttek.

A harkakötönyi óvodások az őszi búza mellé dughagymát is ültettek, mindkét növény alkalmas arra, hogy átteleljen, majd tavasszal kihajtson és megfelelő termést hozzon – magyarázta Csanádi Lajos, akitől megtudták a gyerekek azt is, hogy hetente kétszer, hétfőn és pénteken kell majd a veteményest öntözni.

A búzát jövő nyáron fogják majd betakarítani. Az őszi dughagymából, amíg az óvoda be nem zár, háromszor is tudnak majd vágni, amit az ovisok jóízűen fogyaszthatnak majd el.

A halasi gazdakör egyelőre saját kezdeményezésként viszi az ovikert programot, de ígéret van arra vonatkozóan a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségétől, hogy országos programmá fogják kiterjeszteni, amikor a kormány ezt elfogadja. Ehhez azonban szükséges két-három év tapasztalat, így leghamarabb jövő tavasszal kerülhet a kormány asztalára a javaslat és akkor születhet majd döntés a mintaprogram országos indításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában