Fejlesztések

2020.09.10. 13:47

Három beruházást adtak át Kalocsán

Az átadások napja volt kedden Kalocsán: a városban egy, a Duna-parton két pályázati forrásból megvalósított beruházás készült el, összesen 570 millió forint értékben.

Gábor János

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Egy délután alatt összesen több mint 570 millió forint értékű beruházást adtak át Kalocsán, illetve a városhoz tartozó dunai partszakaszon kedden. A Szociális Központ fejlesztése 202, a KSE evezős szakosztályának vízparti egészségügyi és edzőszobája 20, míg az új Kajak-Kenu Pont 351 millió forintos értéket képvisel.

A meghívásos, szűkkörű ünnepségeken arról beszéltek a felszólalók, hogy régi álmok teljesültek a beruházásokkal: összevonták a szociális szolgáltatásokat, méltó körülményeket kaptak a kajak-kenus sportolók, és végre létesült turisztikai célú vendégház a folyópartra érkező túrázók számára. Utóbbi beruházás révén Kalocsa egy grandiózus, 150 megállós dunai túraútvonal része lett.

– A Szociális Központ fejlesztésével az volt a célunk, hogy egy helyen összpontosuljanak ezek a szolgáltatások. Ide tudott költözni az Origo Család- és Gyermekjóléti Központ, a Kalocsai Családsegítő Szolgálat, a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés, a nappali ellátás és az idősek klubja – mondta az első helyszínen tartott ünnepségen dr. Filvig Géza polgármester.

Ugyanitt szólalt fel – de a többi projektátadó eseményen is részt vett – Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, aki emlékeztetett: a megyei elbírálású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázataiból eddig körülbelül kétmilliárd forint értékben jutottak források Kalocsának. Ez igen jelentős támogatás, tudván, hogy a programban összesen mintegy százmilliárd forint állt rendelkezésre, és ebből csaknem hatszáz projektet kellett támogatni, fűzte hozzá. A politikus úgy véli, hogy a TOP a következő uniós költségvetési ciklusban is folytatódni fog, pályázni pedig várhatóan 2021 januárjától lehet.

– Itt Kalocsának olyan arcát tudjuk megmutatni, ami másoknak nincs: a Duna partján fekszik, és ezt sok település megirigyelhetné – fogalmazott már a Meszesen, a KSE evezős szakosztályának felújított épületszárnya előtt beszélve Font Sándor. Az országgyűlési képviselő szerint a város még nem használja ki eléggé azt az adottságát, hogy a közelében vízi sportok űzésére és vízi szabadidős tevékenységekre alkalmas terület van.

– Azt kívánom az egyesületnek és a csapatnak, hogy sűrűn használják, legyen ez új vonzerő és hívogassa ide a szabadidő eltöltésére vágyókat. Remélem, sok új rajongót is fog adni ez a fejlesztés az evezősöknek – mondta.

A meszesi part másik helyszínén, az Alsó-Duna vízitúra kalocsai Kajak-Kenu Pontjánál Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) frissen újraválasztott elnöke arról beszélt, hogy a vízitúrázás egyelőre kiaknázatlan lehetőség az ország számára, hiszen természetes vizekben gazdag nemzetként rengeteg túraútvonalat tudunk kijelölni.

Új edzőterem a KSE evezőseinek – a háttérben balról: dr. Filvig Géza, Németh Zoltán szakosztályvezető és Font Sándor
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A szervezetvezető elmondta: azt is reméli a Duna-parti fejlesztésektől, hogy a versenysportban jelen lévő helyi kajak-kenusoknak előbb-utóbb lesz utánpótláscsapata. Felidézte: a két éve tartó és jövő év végén záruló program keretében rendkívül sok, összesen 150 hasonló Kajak-Kenu Pont létesül. Meggyőződése – és ebben egyetért a korábban felszólaló polgármesterrel –, hogy a jelen fejlesztés csak az első lépés az MKKSZ és Kalocsa együttműködésében, mert rendelkeznek még infrastrukturális forrásokkal, amelyekből szívesen adnának többet a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában