Orlovácz Bea

2020.08.10. 07:00

Harminc kilótól szabadult meg a bajai hölgy

Orlovácz Bea a fogyókúra nehézségeiről és arról mesélt, hogy mi segít neki megtartani a súlyát. A dietetikus szerint fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás.

Márton Anna

Orlovácz Bea

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Márton Anna

Orlovácz Bea egy 33 éves bajai hölgy, aki az elmúlt időszakban harminc kilótól szabadult meg. Hosszú idő után ma már tudatosan táplálkozik, megtartja a súlyát, és kiegyensúlyozott, boldog életet él.

Bea gyermekkorától kezdve, mindig túlsúllyal küzdött. Sokszor lefogyott, de mindannyiszor visszajöttek a leadott kilók, melyek hosszú éveken át szenvedést okoztak neki.

Tizenhárom éves korában már zavarta a túlsúlya, de nem tudta, mitévő legyen. Mindenféle megvonásos diétát kipróbált, elhagyta a szénhidrátot, csak húson, halakon és salátán élt. Ez egy ideig jónak tűnt, de fél év után már látta, hogy egy életen át ezt nem tudja tartani. Amikor elment vendégségbe, nem tudott semmit enni, csak ült az asztalnál, nézelődött, főleg akkor, ha spagetti volt az asztalon.

– Amikor már tudatosabb lettem, olyan 17–18 évesen besokalltam a sok fogyás-visszahízás után. Volt, hogy harminc kilótól is megszabadultam egy-egy fogyókúra során. Többször sikerült leadnom 15–20 kilót, de utána mindig még több jött vissza – mondta Bea.

Nála is jelentkezett a jojóeffektus, mint mindenkinél, aki drasztikus fogyókúrába kezd. Mielőtt legutóbb nagy elhatározásra jutott az életmódváltást illetően, egészségügyi problémái is voltak, rossz volt az emésztése, a bőre csúnya fakó volt, és epebántalmai lettek – árulta el.

Korábban ő is elkövette azokat a hibákat, amiket a legtöbb fogyókúrázó hasonló helyzetben.

– A korábbi diéták során hetekig nem fogyasztottam szénhidrátot, de utána belevetettem magam a pótlásába, mert a szervezetem hiányolta. Olyan megoldást kerestem, amit munka mellett életvitelszerűen alkalmazni lehet, hosszú távon. Fontos volt az is, ha elmegyünk nyaralni, akkor is tudjak észszerűen táplálkozni, a szigorú diétákat már nem tudtam és nem akartam tartani – mondta Orlovácz Bea.

Elhatározta, hogy elvégez egy életmód-tanácsadói tanfolyamot. A dietetikusokkal egyeztetve kiderült, hogy sokkal több szénhidrátot kellene fogyasztania és kevesebb zsírt. Rövid idő alatt jöttek a pozitív eredmények, meglepő volt, de végre megindult a tartós fogyás.

Azóta már csak így él. A legfontosabb tanács, amit a hasonló problémával küzdőknek adna, elsősorban az, hogy tisztában kell lennie mindenkinek a saját adottságaival, azzal, hogy milyen a testalkata. Hiába akar valaki ötven kilogramm lenni, ha 170–180 centiméter magas, ez nem egészséges.

– Fogadjuk el önmagunkat és azon felül éljünk kiegyensúlyozottan a napjainkat. Nagyon fontos, hogy reggeltől estig ne az étel vagy éppen a fogyókúra körül forogjanak a gondolataink. Sok olyan családot láttam, ahol a nő minden gondolata a fogyókúra körül forgott, folyamatosan csak a diétán és az edzésen pörgött, ez pedig nincs jó hatással a családi életre, de a fogyókúrára sem – mondta el tapasztalatait.

A jelenlegi étrendjéről elárulta, hogy sok szénhidrátot tartalmaz, de csak lassú felszívódású, gluténmentes élelmiszereket választ, saját termékeiből készült pékárut és tiszta ételeket fogyaszt.

– Lassan felszívódó szénhidrátok közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és a legtöbb gyümölcs. A különböző napszakokban jobban járunk a lassabban felszívódó, kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosító szénhidrátokkal. A lassú felszívódásnak köszönhetően az inzulinszintünk nem fog ugrálni, nem lesznek benne kiugróan magas értékek – mondta Orlovácz Bea.

Orlovácz Bea
Fotó: Márton Anna / Petőfi Népe

A dietetikus szakember tanácsai a fogyni vágyóknak

Megkérdeztük Romsics Kornélia dietetikus, életmód-tanácsadót, hogy ő mit javasol a fogyni vágyóknak.

– Valóban örök téma a diéta, a teljes lakosságot foglalkoztatja a tapasztalatok szerint. Az, hogy kinek mennyi szénhidrátra van szüksége, nagyon összetett dolog, de a sarkalatos diétákat nem ajánlom. A fehérjediétával lehet fogyni nagyon szépen, de utána az a fontos, hogy visszavezessük a lassú felszívódású szénhidrátokat is, a friss zöldségeket, főzeléket, levest, illetve egyes gyümölcsöket. Vannak, akik sajnos egy-két hét után feladják, sokszor nagyon drasztikus diéta után csalódnak. De szép számmal vannak olyanok is, akik betartják a napi négy-ötszöri étkezést, és a mozgásra is külön figyelmet fordítanak, mert a mozgás elengedhetetlen – tette hozzá Romsics Kornélia.

Motiváció is tud lenni a mozgás, mondta a szakember. Ha valaki rendszeresen jár edzésre, ez visszatartó erő is lehet arra, hogy napközben jobban figyeljen saját magára, arra, hogy ne egyen mellé, hiszen akkor nehezebb lesz az edzés is.

Romsics Kornélia szerint fontos, hogy ne csak súlyt akarjunk leadni, hanem mozogjunk is. Nagyon sokszor megfigyelhető a fogyni vágyók között, hogy mozgás mellett gyorsabban elérik a kívánt formát, és ez nagy boldogsággal tölti el őket. Még akkor is, ha csak két-három kilogramm ment le, viszont tíz centivel vékonyabb lett a dereka és a combja is formásabb. Ez már jó ok arra, hogy kitartson – mondta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában