beruházás

2020.08.26. 14:09

Elkészült a rég várt szennyvízhálózat Katymáron és Madarason

Négy és fél milliárd forintból készült el Katymár és Madaras szennyvízhálózata, illetve egy szennyvíztisztító telep a két település között. A projekt záróeseményét kedden tartották.

Márton Anna

Pilcsuk Tamás helyi önkormányzati képviselő, Pál Endre polgármester és Vuity József jegyző

Forrás: Petőfi Népe

A helyi művelődési házban tartották meg kedd délelőtt annak a projektnek a záróeseményét, mely során kiépítették Madaras és Katymár települések szennyvízhálózatát, valamint szennyvíztisztító telepét. A két település korábban nem rendelkezett szennyvízcsatorna-hálózattal, amely a vízhasználatból eredő szennyvizet összegyűjtötte volna. A keletkező szennyvizet lakossági tulajdonú közműpótló tárolókban helyezték el, melyeknek a műszaki állapota nem volt megfelelő, a szennyvíz talajba történő szivárgásának és ezáltal a talajvíz elszennyezésének veszélye folyamatosan fennállt. A beruházás összköltsége közel 4,5 milliárd forint, melynek 94,51 százalékát a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatta.

– Hosszú ideig tartó projekt volt, 2017-ben kezdtük el a kivitelezést és ebben az évben fejezzük be. A szerződéses határidő előtt három és fél hónappal sikerült elkészíteni. A projekt két településből állt, Madarasból és Katymárból. A két település között épült egy szennyvíztisztító telep, 460 köbméteres napi kapacitással. Ez egy biológiai tisztítással működő SBR-technológiás szennyvíztisztító telep. A szennyvíztelep a jelenleg érvényes hatályos előírásoknak megfelelő paraméterekkel tudja tisztítani a két település által kibocsátott kommunális szennyvizet – tudtuk meg Moczár László projektvezetőtől, a Magyar Vakond Út és Építőipari Kft. képviselőjétől.

– Katymáron építettünk 16 800 méter gravitációs csatornát, ehhez 850 házi bekötés készült el, továbbá három darab hálózati átemelőt is kialakítottunk, amely a szennyvizet eljuttatja a szennyvíztelepre. Madarason 25 200 méter gravitációs csatornát építettünk 1300 házi bekötéssel, melyekhez nyolc darab átemelőt alakítottunk ki – tette hozzá Moczár László.

A szennyvíztelep kivitelezési munkái már múlt év no­vemberében elkészültek, de­cember elején pedig megkezdték a szennyvíztisztító telep próbaüzemét, mely a hatósági előírás szerint hat hónapig tartott. Ezt követően július 20-án megtörtént a beruházás műszaki átadása. Az üzemeltető átvette és hamarosan tovább fogja adni a telepet a jövőbeni üzemeltetőjének, a Bajavíz Kft.-nek – hangzott el a projektzáró tájékoztatón.

Pilcsuk Tamás helyi önkormányzati képviselő, Pál Endre polgármester és Vuity József jegyző
Fotó: Petőfi Népe

– Az utóbbi évtized legnagyobb beruházása ez a településünkön. A szennyvízhálózat kiépítésével teljes lett a település közművesítése. A következő években 850 lakás kerül rá a hálózatra Katymáron, itt tizennyolc kilométer hosszú hálózat épült ki. A beruházás a településünkön kétmilliárd forint költségből valósult meg – mondta el Pál Endre, Katymár polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában