GALÉRIÁVAL / VIDEÓVAL

2020.08.09. 11:59

Egyre jobban cseng a császártöltési borok neve

Falusi olimpiát és Sváb Borok Napját is rendeztek szombaton Császártöltésen. A vetélkedőn szórakoztató feladatokon keresztül mérettek meg a csapatok, a bornapon pedig három pincesor 15 pincéje hívta borkóstolóra a településre látogatókat.

Horváth Péter

Bővelkedett programokban a szombat Császártöltésen. Délelőtt immár hatodik alkalommal rendezték meg a Falusi olimpiát a Ligetben a Császártöltés Fejlődéséért Közalapítvány szervezésében, ahol nyolc hatfős csapat szórakoztató ügyességi feladatokon méretett meg. Többek között volt csizmadobálás, krumpilidobás, talicskatologatás és zsákban futás. A helyezett csapatok ajándékokat is kaptak.

Takácsné Stalter Judit, Császártöltés polgármestere kiemelte a vetélkedő közösségépítő hatását és a nagy számú segítő szerepét. A közösségépítő program után a település önkéntes tűzoltói habparty-ra hívták a gyerekeket.

Délután 15 töltési pince nyitotta meg díszes kapuit a Sváb Borok Napja keretében, melyet a Császártöltési Pincesorok Egyesület szervezett az önkormányzat támogatásával. A bornapot tavaly szeptemberben rendezték meg először, ami olyan jól sikerült, hogy Márton napon megismételték. Idén három pincesor, a Főkáptalan sor, a Bajtárs utca és a Kis-sor pincéi invitálták az egyre elismertebb császártöltési borok kóstolására a borbarátokat. A pincesorokon nem csak bort lehetett kóstolni, hiszen kézműves foglalkozások, különböző helyi manufaktúrák termékei és street food finomságok is hívogatták a kilátogatókat.

Takácsné Stalter Judit elmondta, hogy a hajósi, a nemesnádudvari és császártöltési pincesorok egyaránt csábítóak a turisták számára. Mivel ezek a települések a Sváb Sarok részei, hasonló hagyományokkal és szokásokkal rendelkeznek és egymást erősítve válnak vonzó célponttá a látogatók számára. Mint mondta, nagyon jól együttműködnek a települések, kiegészítik egymást és különbségeikből adódó egyedi arculattal teszik különleges élménnyé a náluk töltött időt.

Császártöltés a Hajós-Baja Borvidéken található és adottságai miatt nagy hagyománya van a különböző fajtájú fehérborok készítésének: régebben a sárfehért és az irsai olivért készítették nagyobb mennyiségben, ma már igen jó neve van a cserszegi fűszeresnek, a tramininek és a generosának is, sőt kiváló rozék és vörösborok is kikerülnek a töltési pincékből, számos aranyérmes borral büszkélkedhetnek a helyi borászok.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a császártöltési borok felértékelődésével párhuzamosan néhány év óta, egyre több pince nyílik, ami megtölti élettel a pincesorokat. Ehhez hozzájárulnak Császártöltés szerencsés adottságai, hiszen számos természeti és épített látnivaló csábítja a turistákat. – Elég csak a Szálas Béla kilátóra, az Ősi ösvényre, a Sváb Tájházra, a Vörös mocsár tanösvényre, a Képesházra vagy a Módos Töltés kiállításra gondolni. De csodálatos a Liget, ahol a Házaspárok Útja, a falutörténeti interaktív kiállítás és a retro játszótér is található. Gyönyörű a templomunk és számos régi keresztünk érdemes megtekintésre, van, olyan, ami már háromszáz éves – mondta Takácsné Stalter Judit.

Három pincesor, 15 pince

A Főkáptalan pincesoron Angeli Sándor, Szeitz István, a Pincelakat Borház és Szálloda, Kurucz István, Wessenhoffer Zsolt, Berger Gábor és Gatter István pincéiben várták a látogatókat. A Bajtárs utcai pincesoron Lei József pincéje, a Kis-soron Sebestyén Zoltán, Székelyné Fábián Annamária,Frick Krisztián, Pittenauer Zoltán, Szemerey István, Mendler Zoltán és Kurucz István pincéi álltak nyitva a nagyszámú érdeklődő előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában