beruházás

2020.07.13. 11:30

Pályázati forrásból készülnek a tervek Halason

Sikerrel pályázott a halasi önkormányzat a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztéséhez kapcsolódó Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programban – adta hírül közösségi oldalán Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere.

Pozsgai Ákos

Egy intermodális, a közúti és a vasúti áruszállítást összekapcsoló logisztikai központot terveznek

Forrás: Pozsgai Ákos

Fotó:

A program keretében Kiskunhalason egy intermodális, a közúti és a vasúti áruszállítást összekapcsoló logisztikai központot építenek, ennek tervezési költségeire nyert 638,4 ezer eurót a város. A program célja a Budapest–Belgrád vasútfejlesztéshez kapcsolódó, határon átnyúló gazdaságélénkítés megalapozása, a gazdasági létesítmények mérnöki terveinek elkészítése, valamint a vasútvonal térségfejlesztő hatásainak erősítése. A projekt teljes költsége 1,645 millió euró – tájékoztatta a pályázat részleteiről szerkesztőségünket Farkas Dá­niel, a halasi városháza stratégiai tanácsadója.

Az önkormányzati szakember elmondta, hogy a pályázat kidolgozásában és elkészítésében Magyarországról a Közlekedéstudományi Intézet, míg Szerbiából a Szerb Vasutak, Szabadka önkormányzata, valamint az Alma Mons Fejlesztési Ügynökség voltak Kiskunhalas partnerei. A projekt keretében Kiskunhalason, a vasútvonal mentén kijelölik a tervezési területet, a rendezési terv módosításán keresztül pedig egy új gazdasági övezetet hoznak létre. Elkészítik a megújuló Budapest–Belgrád vasúti infrastruktúrához kapcsolódó intermodális logisztikai központ terveit, ennek a folyamatnak a részeként az ipari területet és a hozzá kapcsolódó közmű- és kiszolgáló infrastruktúrát is megtervezik – sorolta Farkas Dániel.

Két nyertes pályázatnak köszönhetően pedig 681 millió forintból bővítik a már meglévő Majsai úti ipari park területét, valamint a Szegedi úton, a volt orosz laktanya területén egy új ipari parkot is kialakítanak. Fülöp Róbert polgármester arról tájékoztatott, hogy több betelepülő vállalkozóval már megtörtént a szerződéskötés.

Egy intermodális, a közúti és a vasúti áruszállítást összekapcsoló logisztikai központot terveznek
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában