döntés

2020.07.15. 07:00

Módosítanák az útfejlesztési terveket a bajai képviselők

A bajai képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött az 51-es és 55-ös számú főutak Baja belterületét érintő fejlesztéséről.

Márton Anna

Csökkenne az Aldi-körforgalom és a Kaszás utcán a Duna-hídig tartó útszakasz terhelése

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Márton Anna

A város mindennapi működését leginkább megnehezítő közlekedési probléma, hogy az 51-es és 55-ös számú főutak forgalmának jelentős része átmegy a városon. Az elkerülő utak hiánya, illetve részlegessége miatt többek között a Bajai Országos Közforgalmú Kikötő teljesítménynövekedése egyúttal a város környezeti terhelésének növekedését is jelenti, továbbá jelentős a kelet-nyugati irányú, nagyrészt román rendszámú kamionforgalom is.

Elkészült 2011-ben a déli elkerülő út, valamint a Bajai Országos Közforgalmú Kikötő és Logisztikai Központ létesítésének részletes megvalósíthatósági tanulmánya, amely tartalmazza a kikötőhöz vezető feltáró útként is funkcionáló északi elkerülőutat. A bajai képviselő-testület 2015-ben elfogadta a település integrált városfejlesztési stratégiáját, mely feltárja a város közlekedési kapcsolatait, ennek hiányosságait.

A közelmúltban több Baját érintő főútfejlesztésre irányuló előkészítő munka kezdődött meg, mint például 2019-ben az 51-es számú főút Baja–Hercegszántó közötti szakaszt érintő, valamint a Baja déli elkerülő út tervezése.

Idén tavasszal a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) és az Út-Vasúttervező Zrt. között tervezési szerződés jött létre az 55-ös számú másodrendű főút 55–51–551-es számú utak csomópontja (Aldi-körfor­galom) és a Pörböly előtti vasúti átjáró közötti szakasz megerősítésére, burkolat- és padkaszélesítésére. A szerződés továbbá kiterjed egy Baja és Pörböly közötti kerékpárút-tervezésre, beleértve a Türr István híd burkolatcseréjét és az ártéri hidak megerősítését és szélesítését.

Ugyancsak ebben az évben megkezdődött az 51-es számú főút fejlesztésének előkészítése az M9-es gyorsforgalmi út és Baja között, 11,5 tonnás tengelyterhelésre történő megerősítése, burkolat- és padkaszélesítése, valamint kerékpárút-tervezése, engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése vonatkozásában.

A NIF Zrt. 51-es főút Baja belterületét érintő fejlesztési területe megegyezik egy korábbi projekt fejlesztési területével, mely a Dózsa György úti és a Keleti körúti kerékpárút építésével kapcsolatos, amelynek keretében burkolatszélesítéssel együtt irányonkénti kerékpárnyom létesül.

Június 26-án Széll Péter alpolgármester az önkormányzat nevében részt vett a NIF Zrt. által szervezett tervzsűrin.

– Bajáról már korábban jeleztük, hogy a két évvel ezelőtti pályázati támogatásból jelenleg folyamatban van a Dózsa György úti kerékpársáv kialakítása és egész felületen való felújítása, így ez, és a most tervezés alatt lévő beruházás egymást feleslegesnek tűnővé tehetik – mondta az alpolgármester.

Csökkenne az Aldi-körforgalom és a Kaszás utcán a Duna-hídig tartó útszakasz terhelése
Fotó: Márton Anna / Petőfi Népe

A tervzsűrin Széll Péter felhívta a figyelmet arra, hogy átgondolásra lenne szükség az 51-es és 55-ös számú főutak korszerűsítését célzó kormányhatározat tekintetében. A város déli megkerülés alapvető fontosságú, de a közlekedési problémákra az északi megkerülő szakasz megépítése a megoldás. Több mint egy évtizede került a város fejlesztési tervébe ez a nyomvonalterv, ami mostanra a „mogyis” körforgalomként emlegetett csomóponttól a Duna-völgyi-főcsatornán túl közelítené meg a bajai Duna-­hidat. Ezzel megteremtené a kelet-nyugat irányú átmenő forgalomnak az elkerülő utakra való terelését. Ha ez az északi megkerülő nyomvonal épülne meg, akkor nem válna kidobott pénzzé a jelenlegi kerékpársávos fejlesztés és útfelújítás sem. Továbbá csökkenne az Aldi-körforgalom és a Kaszás utcán a Duna-hídig tartó útszakasz terhelése.

A tervzsűri végül a sükösdi és érsekcsanádi keleti elkerülés mellett döntött. Ugyanakkor Széll Péter módosító javaslatát megértéssel és érezhető egyetértéssel fogadták. A projekt legkorábbi magvalósítási időpontja 2024.

A legutóbbi bajai testületi ülésen a képviselők egyhangúlag megszavazták a felterjesztést az innovációs és technológiai miniszter felé, hogy a kormányrendeletben foglalt fejlesztések tervezési határát módosítsák a Baja településrendezési tervében szereplő északi elkerülő út szakaszának megvalósítása érdekében. A testület felhatalmazta Baja polgármesterét, hogy az északi elkerülőút megvalósítása érdekében tárgyaljon az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, melynek során kérje a kormányhatározat módosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában