galériával

2020.07.20. 20:00

Letették a Zöld Város projekt alapkövét Lajosmizsén

A hétfői alapkőletétellel elkezdődött Lajosmizse történetének második legnagyobb beruházása, a Zöld Város projekt. Az 1,1 milliárd forintos fejlesztés 10 hónapig tart majd és megváltoztatja a Lajosmizse belvárosának arculatát, modernné és zölddé téve azt. Basky András polgármester az ünnepélyen méltatta mindazok munkáját, akik közreműködtek a projekt megvalósításában.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

Hétfőn ünnepélyes keretek között letették a Zöld Város projekt alapkövét Lajosmizsén, a Városház téren. A Lajosmizse Város Környezettudatos és Innovatív fejlesztése című beruházás a Bács-Kiskun Megyei önkormányzat koordinációja alatt álló TOP keretből valósul meg és a település történetének második legnagyobb fejlesztése.

A felújítás alapvetően meghatározza a városképet: megújul a Városház tér, az Iskola-tó környéke, a piac épülete, a Szabadság tér és a vele szemben található parkolók. A beruházás összértéke 1,1 milliárd (járulékos költségekkel együtt bruttó 1,2 milliárd) forint, melyből 860 millió forintot nyert a város, valamint elbíráslásra vár egy 128 millió forintos ráemelési kérelem, a fennmaradó hányadot az önkormányzat önerőből fedezi.

Az alapkőletételen Basky András, Lajosmizse polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a település eddigi egyik legfontosabb beruházása kezdődhet el az alapkőletétel után. Emlékeztetett, hogy az előző uniós ciklust főként „föld alatti” beruházások jellemezték, például a csatornázás, az ivóvízjavító, vagy a belvíz-elvezető program és a szeméttelep rekultivációja, most pedig indulhat a szemmel látható felszín fejlesztése is. Kitért annak előnyére, hogy a közbeszerzési eljárásban a lajosmizsei Gomép Kft. nyerte el a kivitelezési munkák elvégzésének jogát.

– Lajosmizsei vállalkozások építik meg a beruházást, ami mindig fontos a város szempontjából. Mindig azt tapasztaltuk, hogy ha helyi vállalkozások végzik a munkálatokat, akkor azok rendben és megfelelő minőségben zajlanak – mondta Basky András és hozzátette, hogy ehhez az előkészítő munkálatok is nagyon fontosak, melyben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat támogatását élvezte az önkormányzat. Köszönetet mondott az önkormányzat munkatársainak és az előző ciklus képviselőinek, akik szintén részt vettek a pályázat előkészítési munkáiban, valamint a jelenlegi képviselők együttműködését is méltatta.

Az alapkövet a jelenleg még a városháza bejáratával szemben álló, áthelyezésre váró Mátyás király-szobor új alapjában, a tér másik felén tették le. Az alapkő időkapszulájában a beruházás részleteit tartalmazó füzet és Lajosmizse szépségeit bemutató könyv került. Az időkapszulát 50 év múlva bontják fel.

A tíz hónapig tartó beruházás három ütemben valósul meg. Az első szakaszban a Városház teret építik újjá, ezzel párhuzamosan az Iskola-tó környéke is teljesen megújul. Az ütemezést úgy alakították ki, hogy az érintett egységek megközelítése biztosított legyen. A héten kezdődik a Városház tér felújítása, ott, illetve a Mizsei utcán az új parkolók kialakításával kezdenek. A tér burkolati munkáinak befejezését novemberben tervezi befejezni a kivitelező.

Iskola-tó környékének augusztusban kezdődő felújítását két ütemben végzik. Először a Ceglédi út felőli oldalán kezdik el a munkákat, majd a Lajosmizsei Napokat követően látnak neki a városháza mögötti terület munkálatainak. Szintén két ütemben újítják fel a piacot, míg a Szabadság teret és a szemben lévő parkolót a 128 millió forintos ráemelés megítélését követően kezdik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában