beszámoló

2020.07.03. 14:00

Kiskőrös nem tartozik a bűnügyileg fertőzött települések közé

Ez persze nem azt jelenti, hogy hátradőlhetnek a helyi rendőrök. Tavaly 269 bűncselekmény történt a városban. Egyebek mellett erről is szó esett abban a beszámoló­ban, amelyet Csizovszki László, a Kiskő­rösi Rendőr­kapitányság parancsnoka ismertetett a napokban a kiskőrösi testület előtt.

Barta Zsolt

A felvételen Csizovszki László, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság vezetője Ruff József és Túrú Dorottya altisztek között egy városi rendezvény biztosítása során

Forrás: Petőfi Népe

A városon éjjel is biztonságosan végig lehet sétálni, nem tartozik a veszélyes települések közé. Ez derül ki az önkormányzati ülésre összeállított rendőrségi tájékoztatóból, melyet Csizovszki László alezredes, rendőrkapitány ismertetett. Egyebek mellett elhangzott, hogy bár a bűnügyek száma nem alacsony, de csökkenő tendencia figyelhető meg. Így 2017-ben 434, míg tavalyelőtt 330 ügyben vezettek aktát a nyomozók. A csökkenés nemcsak a városban, hanem a járásban is jellemző. Hogy ez minek köszönhető? Talán a rendőri jelenlétnek, de az is igaz, hogy az elhelyezkedési lehetőségek szélesedése, az életkörülmények javulása is hozzájárulhatott a jobb eredményekhez.

A Kiskőrösi járásban például 2016-ban 1479 bűncselekményt regisztráltak, amely tavaly 781-re változott. Természetesen ezek a számok annak semmit sem mondanak, aki ellen elkövettek valamit. Hogy minél kevesebb ember váljon áldozattá, a kapitányság munkatársai szoros kapcsolatot ápolnak a polgárokkal és az iskolák diákjaival. Csizovszki László beszámolójából kiderült, hogy a Kiskőrösi Járásbíróság Nyitott bíróság programot rendezett, melynek lebonyolítására a Kiskőrösi Rendőrkapitányságot kérte fel. A programban két-két 12. évfolyamos osztály vett részt a helyi Wattay szakgimnáziumból és a Petőfi gimnáziumból.

Tavaly a Biztonságos Internet Nap program keretében a bűnmegelőzési főelőadó koor­dinálásával az iskolarendőrök 11 tanórában 2., 3., 4. és 5. évfolyamos osztályokba járó diákoknak (578) tartottak előadást. Rendeztek ismertetőt 104 általános iskolásnak Veszély-vágta címmel. Egy éve a Kiskőrösi Óvodák öt tagóvodájának hat nagycsoportjában három alkalommal tartották meg a Kiskőrösi Rendőrkapitányság saját komplex megelőzési programját, a ZSEBI-t. A kapitányság, együttműködve a tűzoltókkal, mentőkkel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal és az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézettel, nyílt napot rendezett, melyen 560-an vettek részt.

A felvételen Csizovszki László, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság vezetője Ruff József és Túrú Dorottya altisztek között egy városi rendezvény biztosítása során
Fotó: Petőfi Népe

A kapitányság vezetője megjegyezte: a lakosságot leginkább a város közterületein elkövetett bűntettek irritálják. Ez ugyanis a mindennapi lét nyugalmát zavarja meg. Tavaly az ilyen bűncselekmények száma csökkent. Míg tavalyelőtt 133 esetről szerzett tudomást a rendőrség, addig tavaly ez 76-ra változott. A településen a vagyon elleni bűncselekmények a közbeszéd részét képezték. Míg 2018-ban 104 eset kapcsán, addig tavaly 93 esetben nyomoztak a rendőrök. Érdekes, hogy gépkocsilopás nem jellemző Kiskőrösön. Tavaly egy alkalommal történt ilyen eset, de azt is felderítették. Két gépkocsit törtek fel tavaly a városban.

A beszámolóban a kapitány érintette a nyomozás eredményességi mutató kérdését is. Tavaly ez a szám 78,8 százalék volt, közel annyi, mint egy évvel korábban. Ezen a területen a kapitányság a megye kapitányságai között a harmadik legeredményesebb volt. Kiskőrösön tavaly 19 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. Egy baleset volt halálos kimenetelű, kettő súlyos, míg 16 könnyű sérüléssel járt. Tavaly a településen négy balesetet okozott ittas sofőr és 23 ittas gépjárművezetőt fogtak el – mondta el Csizovszki László kapitányságvezető a képviselőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában