jutalom

2020.07.04. 17:27

Díjat vehetett át az iskola végzős diákja Baján

Díjat adományozott a Balogné Balázs Judit Alapítvány Szabó Dánielnek, az Újvárosi Általános Iskola autista tagozat végzős diákjának.

Márton Anna

Balog Ádámnak (balról, Ottlik Gáborné és Zsigó Róbert országgyűlési képviselő adta át a díjat

Forrás: Petőfi Népe

Mindegyik gyermek olyan, mintha az én gyermekem lenne – mondta egykor Balogné Balázs Judit, aki szívügyének tekintette a különleges bánásmódot igénylő gyermekek fejlesztését. Tevékenységével sok gyermeknek adott lehetőséget arra, hogy problémájukat legyőzve teljes életet éljenek. Munkája példaértékű a jövő pedagógusai számára. Három évvel ezelőtti halála után a családja egy alapítványt hozott létre a tiszteletére.

A korábbi évekhez hasonlóan az alapítvány idén is egy díjat adományozott az Újvárosi Általános Iskola autista tagozat egyik végzős hallgatójának, ezúttal Szabó Dánielnek. A fiú abban a tagozatban végzett, amelynek létrehozásáért Balogné Balázs Judit is sokat tett.

Szabó Dánielről megtudtuk, hogy egy különleges, kimondottan jó humorú fiú, aki azonban nehezen enged bepillantást a saját zárt világába.

Balog Ádám, az édesanyjáról elnevezett alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a család kötelességének tekinti az édesanya munkásságát továbbvinni, és ennek a szemléletnek a mentén dolgozni. – További karitatív tevékenységeket is tervezünk, abban a szemléletben, amit édesanyám képviselt. Szerencsére sokaknak segített, sokszor megállítanak még ma is ismeretlen emberek, akik jelzik, hogy mennyit köszönhetnek neki – mondta a kuratóriumi elnök.

A támogatást Zsigó Róbert államtitkár, országgyűlési képviselő adta át a 16 esztendős fiú szüleinek. Lapunknak elmondta, hogy egykor sokat dolgoztak együtt Balogné Balázs Judittal, hogy Baján létrejöjjön az autista tagozat, életképes legyen, a bajai és környékbeli autista gyerekeknek otthont jelentsen.

Ottlik Gábornétól, a Bajai EGYMI autista munkaközösségének vezetőjétől megtudtuk, hogy az intézménybe 22 iskolás tanuló és három óvodás jár. Az autizmusról szólva elmondta, a családoknak az a nagyon nehéz – a többi fogyatékossággal ellentétben –, hogy az autizmus nem látszik.

– Nagyon sokszor akkor szembesülnek a problémával, ha közösségbe kerül a gyerek. Az autizmusban a társas viselkedés a legbonyolultabb. A családnak az a legnehezebb, ha egy átlag közösségben szembesül a gyermeke problémájával, a közösség ugyanis kiveti magából, mert nem tudja tartani a szabályokat. De a gyermek csak azért nem szabálykövető, mert nem érti, sérült a kommunikációja, nem tudja értelmezni azokat a helyzeteket, ami másnak teljesen világos. A mögöttes tartalmakat az autista gyermek nem érti. Nehéz a szülőknek, mert nagyon sokan nem tudják, hova fordulhatnak – mondta Ottlik Gáborné.

Az autista közösség vezetője hozzátette, amikor egy értelmileg sérült gyermek autis­ta, akkor ott már kisgyerekkorban is vannak jelek, de ha egy nagyon tehetséges, jó felfogású gyermek autista, ott csak akkor szembesül a család a problémával, amikor bekerül az iskolába. Ha kiderül a probléma, és a gyermek nem járhat tovább az adott osztályba a jó képességei ellenére, azt nagyon nehezen dolgozzák fel a szülők. Ilyenkor van szükség a szakmai támogatásra.

Balog Ádámnak (balról, Ottlik Gáborné és Zsigó Róbert országgyűlési képviselő adta át a díjat
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában