nyár

2020.07.26. 10:41

Cigány nemzetiségi napközis tábor várja a gyerekeket Halason

Három héten át várják a gyerekeket a cigány közösségi házba, ahol napközis tábort tart számukra a Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. A gyerekeket egy hét múlva egy budapesti kirándulásra is elviszik, ahol a Parlamentbe is ellátogatnak majd.

Pozsgai Ákos

Forrás: Pozsgai Ákos

Fotó:

Hatalmas volt a gyerekzsivaj a Rostás László Cigány Közösségi Ház udvarán, ahol rúgják a labdát és zsákba futnak a gyerekek. – Játékos ügyességi vetélkedőkkel, kézműves foglalkozásokkal és számtalan érdekes programmal várjuk a gyerekeket minden nap, akik a délelőtt tíz órai kezdés előtt már egy órával tolonganak a közösségi ház kapujában, ezért rendszerint hamarabb elkezdődnek a foglalkozások – mesélte szerkesztőségünknek Szabó Tünde, a tábor egyik szervezője.

Elmondta azt is, hogy délután kettő óráig tartanak a foglalkozások, de rendszerint tovább is maradhatnak a gyerekek, akik minden nap kapnak tízórait, ebédet és rengeteg gyümölcsöt, köztük narancsot, banánt és dinnyét. A kézműves foglalkozásokon rajzolnak, színeznek, papírfigurákat ragasztgatnak, különböző képességfejlesztő játékokon vesznek részt a gyerekek, akik nagyon élvezik a programokat. A tábor szervezői igyekeznek olyan programokat kitalálni, hogy minden gyerek megtalálja a kedvére valót, ám a lényeg, hogy egyik program sem kötelező.

Fotó: Pozsgai Ákos

– A Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat három héten keresztül várja a gyerekeket a táborba, a felügyeletükben a szociális hálózat munkatársai is közreműködnek. Átlagosan 20-22 gyerek vesz részt a programokon naponta. A gyerekek többsége ezen kívül semmilyen táborba nem jutna el a nyári szünidő alatt és sok család számára a felügyeletük sem megoldott, ezért szervezete a tábort a nemzetiségi önkormányzat – mondta Szűcs Csaba, roma ügyekért is felelős alpolgármester.

Elárulta azt is, hogy a tábor zárásaként több mint félszáz hátrányos helyzetű gyereket elvisznek egy budapesti kirándulásra. – A gyerekek a fővárosban ellátogatnak majd a Parlamentbe is, ahova többségük talán soha nem jutna el, így talán sikerül majd olyan élményt szerezni a számukra, ami egész életükre meghatározó lesz – mondta el az alpolgármester.

Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában