Pásztortűz egyesület

2020.07.22. 12:28

A Kiskunság helytörténetével ismerkednek Halason

Idén júliusban tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Büszke Kiskun Tábort a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület.

Mester-Horváth Nikolett

A tábor második napján Kiskunmajsa helytörténetéről tanulhattak

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A hétfőtől szerdáig tartó táborban a gyerekek előadások és városnéző séták során ismerkedhetnek meg Kiskunhalas, Kiskunmajsa és Kunfehértó helytörténetével.

– Nekem mindig is szívügyem volt a helytörténet oktatása, és az egyesülettel azt láttuk, egyáltalán nincs speciálisan csak helytörténettel foglalkozó tábor, ezért létrehoztunk egyet. Az elmúlt több mint egy évtizedben pedig voltak és vannak visszatérő táborozóink, akik hozzák magukkal a rokonaikat, osztálytársaikat – mondta Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke.

Az idei 10-12 fős gyerekcsoport hétfőn helytörténeti interaktív beszélgetés és előadás keretében tudhatott meg érdekességeket Kiskunhalasról, annak néprajzáról és kultúrájáról. Míg a városnéző séta alkalmával a település ikonikus épületeinél – mint például a református templomnál, a városházánál, az 56-os emlékhelyeknél, az országzászlónál és a kuruc szobornál – megismerkedhettek a fontos helyi eseményekkel. Ezenkívül a néhány hete megnyitott Panorámatorony fogadótermébe is ellátogattak a táborozók.

A halasi, kelebiai, pirtói és soltvadkerti felső tagozatos tanulók a tábor második napján Kiskunmajsára látogattak, ahol a helytörténeti gyűjtemény megtekintése után szintén városnéző sétára indultak Végső István vezetésével. A katolikus templomot és környezetét, a szoborparkot, valamint az első világháborús emlékhelyet nézték meg. A majsai kirándulás zárásaként pedig az 56-os Múzeumot járták be a fiatalok.

A háromnapos tábor utolsó napján, szerdán Kunfehértóra látogat a kis csapat, amit egy erdei kirándulással kezdenek a tölgyfaerdőben. Itt megcsodálhatják az egyébként Észak-Amerikában őshonos és hazánkban kizárólag a Kiskunsági Nemzeti Park egyik természetvédelmi területén, a kunfehértói holdrutás erdőben előforduló növényt, a virginiai holdrutát. Utána a tájházba látogatnak, és a tábor zárásaként, ha kegyes lesz hozzájuk az időjárás, a Tófürdőben strandolhatnak a gyerekek.

A tábor második napján Kiskunmajsa helytörténetéről tanulhattak
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában