gyermekfelügyelet

2020.06.04. 14:00

Minden óvodaköteles gyermeket felvettek Kecskeméten

Kecskeméten az 1177, idén óvodaköteles gyermek közül az önkormányzati óvodák 922 főt vettek fel. A többi gyermek egyházi vagy magánóvodába fog járni ősztől.

Hraskó István

Idén szeptembertől több mint ezer gyermek kezdheti meg az óvodát Kecskeméten

Forrás: Illusztráció

Fotó: Bús Csaba

A megszokottól némileg eltérően zajlott le az idei óvodai felvétel. Mint azt az önkormányzat közölte, az Oktatási Hivatal postán kiküldte a szülőknek az értesítést arról, hogy a körzetes óvodák automatikusan felveszik a gyermekeket.

– A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik, vagy ahol szülője dolgozik. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. A települési önkormányzat közzéteszi az óvoda felvételi körzetét, valamint az óvoda nyitva­tartásának rendjét. Az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki életvitelszerűen az óvoda körzetében lakik. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a jogszabály a maximális óvodai csoportlétszámot 25 főben határozza meg, ezt a nevelési év indításánál a fenntartó engedélyével legfeljebb húsz százalékkal lehet átlépni, de csak akkor, ha a csoportszoba mérete ezt engedi – tájékoztatta a baon.hu-t Takács Valentina, az önkormányzat kommunikációs vezetője.

Tőle megtudtuk, a félreértések elkerülése végett az óvodák két napon keresztül telefonon egyeztettek a szülőkkel. Ennek két oka volt. Egyrészt tudniuk kellett, hogy mely családok nem akarják a körzetes óvodába íratni a gyermeket az automatikus felvétel ellenére sem, esetleg kik tartózkodnak külföldön. És mivel egyes népesebb körzetekben a létszám betelhet, a gyermek másik óvodába történő átirányításáról is telefonon tudtak tájékoztatást adni, egyeztetni a szülőkkel.

Ha a szülők nem körzetes óvodába kívánták gyermeküket beíratni, szándéknyilatkozat beküldésével jelentkezhettek. Mint megtudtuk, 599 ilyen nyilatkozat érkezett be. Végül az 1177 óvodaköteles gyermekből 922 gyermek nyert felvételt az önkormányzati óvodákba, közülük 316-an nem körzetes óvodába.

– Ha egy gyermek nem fért be a körzetes óvodába, vagy ahova szülei szándéknyilatkozattal jelentkeztek, másik önkormányzati óvodát ajánlottunk, ugyanis az önkormányzati óvodák között is van választási lehetősége a szülőknek. Az egyházi és magánóvodák jelezték a körzetes óvodáknak, ha a hozzájuk tartozó gyermeket felvették. A beérkezett szülői kéréseket egyenként megvizsgáltuk, és az állandó lakcím vagy tartózkodási hely mellett figyelembe vettük, ha a szülő a munkahelyéhez közel eső óvodát szeretett volna választani. Végül minden óvodaköteles gyermek felvételt nyert – hangsúlyozta Takács Valentina.

A felvételi kérelem elutasítása esetén tizenöt napon belül a jegyzőnek címzett, de az érintett óvodának átadott kérelemmel lehetett élni. Ezek elbírálása még folyamatban van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában