kecskemét

2020.06.15. 17:30

Megkezdődött az új központ kialakítása a Rudolf laktanyában

Három romos, eddig használaton kívüli műemléki épüle­tet újítanak fel és építenek újjá a kecskeméti Rudolf laktanyában. A belvárosi Fecske utcából ide költözik majd – a tervek szerint 2021 végén – a család- és gyermekjóléti szolgálat.

Hraskó István

Család és Gyermekjóléti Központ Építése, a Rudolf Laktanya területén.

Forrás: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

Mint arról 2017 augusztusában beszámoltunk, megindult az építési engedélyezési eljárása a család- és gyermekjóléti szolgálat új központjának. Mostanra jutott odáig a projekt, hogy elkezdődhetett az építkezés a Rudolf laktanyában. A szolgálat jelenleg a Fecske utcában két, egymástól távolabb lévő épületben működik, a költözés után viszont három szomszédos és fedett átjáróval összekötött, akadálymentesített épületben kap majd helyet 1300 négyzetméteren, több mint félszáz irodával, teremmel. Minderre 508 millió­ forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a város még egy 2016-os pályázaton.

Az önkormányzat közölte, a beruházással az eddigieknél fejlettebb és modernebb közegben, családias környezetben szervezhetik a városi és járási családsegítő és gyermekjóléti ellátást. Az új központ épülete alkalmas lesz a családfókuszú szociális munkára és szakmai műhelyként is működik majd.

Család és Gyermekjóléti Központ Építése a Rudolf Laktanya területén.
Fotó: Bús Csaba

A Széktói Stadion felé eső három műemléki épület sokáig vigasztalan képet mutatott: a fal sok helyen leomlott, a tető is viharvert, egyes részeken beszakadt. Az építkezés során a volt altisztképző, valamint a zuhany-mosókonyha az örökségvédelmi szempontoknak megfelelően teljesen megújul. A két épület között elhelyezkedő, romos, egykori zárt kispuska lőtér pedig műemlékvédelmi szakértő bevonásával épül újjá, és ki is bővül – tudtuk meg az önkormányzattól. Az új épületben az intézmény ügyfélforgalmi és a közösségi funkciókat ellátó helyiségei, a két felújítandó épületben pedig a dolgozói irodák lesznek.

A szomszédos 5200 négyzetméteres terület szabadtéri – elsősorban sport- és szabadidős – programoknak, csoportfoglalkozásoknak lehet majd ideális helyszíne, nehéz vagy a szociálisan hátrányos helyzetű, különösen a csellengő vagy veszélyeztetett gyermekek számára. Az új ügyfélforgalmi részt a stadion felől lehet majd megközelíteni, itt építik meg az ügyfélparkolókat, a központ munkatársai a Rudolf laktanya felőli oldalon tudnak majd parkolni. A beruházás várhatóan 2021 végén fejeződik be.

A beruházás várhatóan a jövő év végén fejeződik be
Fotó: Bús Csaba
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában