fejlesztések

2020.06.03. 07:00

Bölcsődére és idősotthonra egyaránt szükség lenne Fajszon

A végéhez közeledik Fajsz új központi buszmegállójának kivitelezése, de a jövőben sem állnak le a fejlesztések a településen. Megújul a polgármesteri hivatal épülete és megvalósul az orvosi rendelő akadálymentesítése is.

Zsigmond Enikő

Jánosi Mária polgármester

Forrás: PN

Új buszmegálló, a polgármesteri hivatal energetikai felújítása, bölcsőde, kishajókikötő, kemping, idősotthon – hogy csak néhányat említsünk Fajsz folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseiből. Mint azt a település polgármestere, Jánosi Mária szerkesztőségünknek elmondta, szívügyének tekinti az óvoda és az iskola helyben tartását. – Ha nincs iskolánk, óvodánk, hiába van a falusi CSOK, nem jön ide senki – mondta a település vezetője. Jelenleg az óvoda 48, a nyolcosztályos iskola 86 gyermekkel működik. Az iskolakezdők tízezer forintos támogatást kapnak. Felmérték a szülői igényeket, bölcsődére is szükség lenne a településen. Pályázat hiányában saját erőből próbálják a feltételeket megteremteni a szeptemberi induláshoz – tette hozzá.

A koronavírus-járvány Fajszon is sok mindent felülírt. Szinte minden hétvégére terveztek tartalmas programot és buszos kirándulásokat is, sajnos ezeket, sőt a július 25-re tervezett falunapot is le kellett mondani. A megváltozott körülmények kissé lelassították az ügyek intézését, de sikerült két pályázatot lezárni, elkészült az óvoda fűtés-korszerűsítése és a művelődési ház tetőcseréje – tudtuk meg a település vezetőjétől.

A végéhez közeledik a település új központi buszmegállójának kivitelezése. Új helyen, új épület épült vizesblokkal, új buszfordulóval, még a parkosítás van hátra, és a használatbavételi, majd a forgalomba helyezési engedélyre várnak. Nyertes pályázatuk van továbbá a polgármesteri hivatal energetikai felújítására, ebben nyílászárócsere és tetőszigetelés is szerepel, és ezzel együtt megvalósul az orvosi rendelő akadálymentesítése is.

Jánosi Mária polgármester
Fotó: PN

Mint azt Jánosi Mária elmondta, két pályázatot vissza kellett mondaniuk a költségek nagymértékű növekedése miatt. Ezeket évekkel ezelőtt adták be, s az akkor elnyert összeg és a megvalósítás mai költségei között mindkettőnél közel plusz ötvenszázalékos eltérés van. Erre az önkormányzatnak még akkor sincs ennyi saját forrása, ha a 15 százalékos pótigényt megkapnák.

Jánosi Mária a jövőbeni tervei között említette a Magyar Falu Programban leadott pályázatokat. Ebből a legnagyobb az orvosi rendelő felújítása, de útburkolat-javításra és játszótéri eszközökre is pályáznak, valamint egy multifunkciós közterület-karbantartó gépre is. – Országosan a harmadik kiemelt turisztikai térséggé emelték kormányrendelettel ezt a Duna menti régiót, ehhez kapcsolódóan várunk újabb turisztikai pályázatokat. A Duna-parton, ahol egy szép csárdánk és a zarándokszállásunk is van, szeretnénk egy kishajókikötőt létesíteni, és van egy nagy füves területünk szemben a másik oldalon, ami sátorozásra kiváló terület lenne, a későbbiekben erre is megpróbálunk majd pályázni – sorolta, és még egy nagyon fontos témáról is beszélt a jövőbeni tervei kapcsán. – Fajsz 1700 lakosának közel egyharmada, hatszáz fő 60 év feletti. Szívügyem, hogy létesítsünk egy idősek napközi otthonát, a későbbiekben pedig egy bentlakásos otthont, hogy aki Fajszon öregedett meg és már nem tudja ellátni magát, valamint nincsenek helyben a gyerekei, hozzátartozói, arról itt helyben, méltó körülmények között gondoskodjunk – mondta Jánosi Mária polgármester.

Új buszmegálló épült Fajszon
Fotó: PN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában