galériával

2020.06.30. 20:52

Az új egészségházzal régi álma vált valóra az ágasiaknak

Régi álma vált valóra az ágasegyháziaknak, vadonatúj, impozáns egészségügyi központjuk épült a régi helyén. A modern, korszerűen felszerelt, minden igényt kielégítő intézményt kedden adták át ünnepélyes keretek között.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Az ünnepség kettős volt, hiszen nemcsak az Egészségházat, hanem a felújított gondozási központot is felavatta Füredi János polgármester és Rideg László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke.

A Gondozási Központra a község 42 millió forintot nyert el a megye által koordinált Területfejlesztési Operatív Program pályázatán. A 114 éves épület, mely egykoron iskolaként működött, energetikai felújításon esett át. Szigetelték a homlokzatát és a födémet, korszerűsítették a fűtésrendszerét, valamint kicserélték a nyílászárókat. Az épület egy részében a jövőben bölcsődét szeretnének kialakítani, melyre a pályázatot most nyújtották be.

A nagyobb volumenű beruházás az új egészségügyi központ kialakítása volt, melyre az önkormányzat 80 millió forint támogatást nyert szintén a TOP forrásból és ehhez önerőként további 80 millió forintot tett hozzá. A régi orvosi rendelő helyén valósult meg az építkezés, háromszor nagyobb alapterületen. Az épületben a házi orvosi rendelő mellett helyet kapott a fogorvosi rendelő és a védőnői szolgálat, valamint kialakítottak egy multifunkcionális termet is, további szakrendelésekhez. Az ünnepségen dr. Dull István háziorvos örömmel mutatta be a létesítményt a vendégeknek.

A kettős avatási ünnepség a Faluházban közös ebéddel zárult. Ifj. Füredi János önkormányzati képviselő, a Faluház vezetője üdvözölte elsőként a vendégeket. Ezt követően Füredi János polgármester beszédében megköszönte a megyei önkormányzat segítségét, melyet e két beruházáshoz kaptak, valamint kiemelte, hogy az elmúlt években is több fejlesztésük valósulhatott meg Rideg László elnök és munkatársai közreműködésével. Emellett megjegyezte, hogy a Magyar Falu program pályázatai révén is több eszközt vásárolhattak. Az MTZ traktor, az új fogorvosi széket már megvették, a tanyagondnoki kisbuszt pedig szeptemberben adhatják át Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke jelenlétében, aki szintén sok segítséget nyújt a településnek.

Rideg László, a közgyűlés elnöke köszöntőjében gratulált Ágasegyházának, majd hozzátette, a TOP pályázati program folytatódik. Egyrészt még ebben az évben bölcsőde építéseket támogatnak, melyre a településnek is jó esélye van. Jövő év elején pedig indul az új támogatási program, melyre már bekérte a polgármesterektől a beruházási ötleteket.

Ágasegyháza számára piros betűs ünnep volt a mai – mondta el az ünnepségen Szórád István díszpolgár, aki a településen élők nevében is köszönetet mondott a korszerű egészségházért. Végül egy kis történelmi kitekintést nyújtott a gondozási központnak helyet adó 114 éves épület kapcsán a település egészségügyi ellátására, a XX. század elejétől napjainkig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában