Speciális mentesítő zóna működik a halasi járványkórház területén

A halasi Térváz Kft. adományként gyártotta le a mentőautók fertőtlenítésére szolgáló speciális mentesítő zónát a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktatókórháza részére. A koronavírus-gyanús betegeket szállító mentők így kifejezetten erre a célra létrehozott telephelyen tudják elvégezni a jármű fertőtlenítését és az eszközök pótlását.

Mester-Horváth Nikolett

A halasi kórház felnőtt-fertőző osztályának épületében működő járványkórház közvetlen szomszédságában kialakított mentesítő zóna hivatalos átadására szerda délután került sor, amelyen a kórház vezetése, valamint Tóth Ferenc, a Térváz Kft. tulajdonos-ügyvezetője mellett részt vett az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, Dr. Pápai György és regionális igazgatója, Dr. Zentay Attila is.

Az Országos Mentőszolgálat a fővárosban és több vidéki településen is alakított ki fertőtlenítő állomásokat. Halason néhány héttel korábban, ideiglenesen a strand parkolójában állítottak fel ilyen állomást, amíg a járványkórház területére nem érkezett meg a Térváz Kft. által gyártott mentesítő zóna, ami, mint utólag kiderült: önzetlen segítségnyújtás volt a járványkórháznak. – Számunkra is csak a kivitelezés befejeztével árulta el Tóth Ferenc ügyvezető, hogy a létesítményt felajánlásként készítették el. Ez nagyon nemes gesztus volt tőlük, hálásak vagyunk érte. Ennek az egységnek az elkészülte különösen fontos, hisz egy jól megtervezett betegúton nem engedhetünk ki fertőtlenítés nélkül sem mentőst, sem járművet – hangsúlyozta Dr. Szepesvári Szabolcs, a halasi kórház főigazgatója.

A speciális zónákban a Covid-19 gyanús betegeket szállító mentőautókat ózongenerátorral fertőtlenítik, valamint pótolják a mentőautó személyzetének egyéni védőfelszerelését. – Először a mentőegység leadja a beteget a járványkórházba, majd ide, a pár száz méterre lévő, egyirányúsított mentesítő zónába érkezik. Miután megtörténik a mechanikai és kémiai fertőtlenítés, az itt szolgálatot teljesítő kolléga elvégzi a jármű ózongenerátoros fertőtlenítését. Eközben a mentőegység tagjai leveszik védőfelszerelésüket, a megfelelő veszélyes hulladékot tároló edényben összegyűjtik őket és az ózongenerátorozás végeztével indulhatnak új feladatra – részletezte a fertőtlenítő állomás működését Nagy József mentőtiszt, a kiskunhalasi mentőállomás vezetője.

Az ózon elpusztítja az újtípusú koronavírust

Az ózongáz az egyik legerősebb fertőtlenítéshez használt hatóanyag, ötvenszer hatékonyabb és háromezerszer gyorsabb, mint a klór. A levegőbe juttatott ózongáz még azokat a felületeket is eléri, amelyeket fertőtlenítő vegyszerekkel nem lehet és elpusztít minden ismert baktérium, illetve vírus fajtát. Nem kivétel ez alól az újtípusú koronavírus sem, ami oxigén jelenlétében rövid időn belül veszít fertőzőképességéből. Ezt a folyamatot az ózon rendkívül felgyorsítja, azonnal hatástalanítja a vírust. Hazánkban ózongenerátoros fertőtlenítést alkalmaznak például a mentőautókban, valamint a tömegközlekedési eszközökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában