Stefánium I.

2020.05.06. 11:23

Remekeltek a problémamegoldó versenyen a kalocsai diákok

Többszáz nevező csapat között ért el negyedik helyezést a Kalocsai Szent István Gimnázium „Stefánium I.” nevű alakulata, az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyen (OKPV). Benkő Gergely, Molnár Gergő és Vörös István Andor online előadásban győzte meg a szakmai zsűrit arról, hogy jobb megoldást is tudtak volna adni hazánk II. világháborús hadba lépésére.

Gábor János

A Szent István Gimnázium sok tehetséges fiatalt nevel ki

Forrás: Petőfi Népe

Nem ez volt az egyetlen olyan híres történelmi pillanat, ami anno sok mindent megváltoztatott, de mai eszükkel már másképp alakították volna a történelemből nagyon felkészült középiskolások. Felkészítő tanáruk az a Kenyeres Zsolt volt, akinek fia és tanítványa, Szilárd országos első lett a történelem Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV).

– Először két online fordulóban vettünk részt, januárban és februárban. Ezután a 12 legmagasabb pontszámot elérő csapat juthatott be a regionális döntőbe, amelyet Szegeden rendeztek, mi ezen vettünk részt – idézte fel az OKPV-negyedik kalocsai csapat tagja, Vörös István Andor. – Ide előadással kellett készülnünk. Megkaptunk feldolgozásra egy történelmi szituációt: a templomos lovagrend jövőjét illetően kellett reális döntést hoznunk. Az előadás elkészítésére 120 óránk volt, majd bemutattuk a szakmai zsűrinek. A saját divíziónkból elsőként jutottunk tovább. Az elődöntőben az összes regionális döntőből továbbjutott csapat vett részt, ezzel a legjobb négyre szűkült a mezőny – magyarázta a vetélkedő menetét.

Az április 24-én, online rendezett, országos fináléban ugyanazt az előadást kellett bemutatniuk a zsűrinek, mint az elődöntőben: Magyarország 1941-es hadba lépésének történetét járták körbe. „Képességeikhez mérten a legjobban sikerült helytállniuk”, minősítette a szereplést Vörös, hangsúlyozva, hogy nagy menetelés volt, hiszen nagyjából ezerfős mezőny és több mint háromszáz csapat mérte össze a tudását a versenyen. Ebből a körből jutottak nagydöntőbe és értek el negyedik helyezést a kalocsai gimnazisták. A dobogóra egy váci, egy budapesti és egy pécsi gimnázium csapatai állhattak fel, ebben a sorrendben.

A Szent István Gimnázium sok tehetséges fiatalt nevel ki
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában