Két kalocsai óvoda fogadja a kicsiket a veszélyhelyzet végéig

Megszervezte gyermekfelügyeleti beosztását a Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje intézményegyüttes, tudatta közleményben az önkormányzat. A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levél leszögezi: a vonatkozó jogszabályok mentén eljárva „határozatlan időtartamra, de legfeljebb a veszélyhelyzet megszüntetésének időpontjáig” végzik a napközbeni gyermekfelügyeletet.

Gábor János

Forrás: Archív felvétel

Erre a célra két intézményt, a Kunszt utcai és a Bem Apó utcai Tagóvodát jelölték ki – ezekben legfeljebb ötfős, vegyes életkorú csoportokban foglalkoztatják a gyerekeket, „az óvoda működési rendjének megfelelően”, reggel hattól délután ötig.

Az elhelyezés a szokásosnál több ügyintézést igényel a szülőktől: a kiscsoportos felügyelet „kizárólag azon gyermekek részére biztosítható, akinek szülője heti rendszerességgel nyilatkozik arról, hogy kiskorú gyermeke nem szenved fertőző betegségben”, derült ki a közleményből. Emellett azt is igazolni kell valamilyen módon, hogy a szülő, vagy szülők és törvényes képviselők munkavégzés miatt nem tudják megoldani az otthoni felügyeletet.

A rendkívüli szünetben biztosított felügyeletre nem jogosultak egyébként azok a kicsik, akiknek „bármely szülője GYES-en, GYED-en, szülési szabadságon van, valamint törvényes képviselője gyermeknevelési támogatásban részesül”. Szintén nem mehet a fenti óvodák egyikébe sem az, akiknek egyik szülője sem dolgozik, vagy az anyja főállású anya, esetleg van szintén otthon lévő iskoláskorú testvére, aki figyelni tud rá. A lehetőségből kizárják továbbá a gyámhatósági döntés alapján nevelőszülői háztartásba került és a hatósági házi karanténban lévő személlyel közös háztartásban élő, illetve betegség tüneteit (különösen láz, orrfolyás, köhögés, stb.) mutató, vagy tartós betegségben szenvedő kicsiket.

A rendkívüli szünet rendkívüli intézkedéseket is von maga után: a szülők és a kísérők nem léphetnek be az óvoda épületébe, a dolgozók és a gyerekek számára pedig kötelező a szájmaszk viselése, áll a levélben.

További feltételek és részletek a kalocsa.hu oldalon olvashatóak.

Fotó: Archív felvétel
Fotó: Archív felvétel

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában