intézkedések

2020.05.09. 15:30

Enyhít a városvezető, de szamócafesztivált idén nem rendeznek Lajosmizsén

Több polgármesteri hatáskörben hozott korlátozást feloldott Basky András, Lajos­mizse polgármestere. Szerdától használhatók a sportpályák és a játszóterek Lajosmizsén a megfelelő higiénés és biztonsági előírások betartásával, valamint a piac is megnyitotta kapuit csütörtökön. Azonban a vásár megtartását továbbra is határozatlan ideig felfüggesztik, és a szamócafesztivál is elmarad.

Horváth Péter

Lajosmizse az ország egyik legjelentősebb szamócatermelő térsége, de a fesztivál most elmarad

Forrás: Petőfi Népe

Basky András, Lajos­mizse polgármestere arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a vidéket érintő járványügyi korlátozások kormányzati feloldásával szerdától hatályon kívül helyezett több, saját hatáskörben meghozott korlátozó rendelkezést.

Ennek értelmében a lajosmizsei piac csütörtökön újra megnyitja kapuit, ami csütörtökön és szombaton 6 órától 12 óráig tart nyitva. Továbbra is sávos időbeli korlátozás érvényes a látogatásra, a 65 éven felüliek 9 és 12 óra közötti idősávban térhetnek be a piacra. A kilátogatóknak a másfél méteres távolságot be kell tartaniuk, szájat és orrot eltakaró eszközt (maszkot, sálat) illetve gumikesztyűt javasolt viselniük.

Ismét a korlátozások előtti előírások vonatkoznak a temetéseken és a polgári házasságkötéseken való részvételre, ugyanakkor felhívta a figyelmet a polgármester, hogy a másfél méteres távolságot be kell tartaniuk a résztvevőknek, ami így korlátozza a vendégek lehetséges számát.

Szerdától ismét látogatható a Polyák Imre Sportcsarnok, a Lázár Bence Lajosmizsei Labdarúgó Sportcentrum, a Dózsa György utca 82. szám alatti kis tornaterem és a Radnóti téri sportpark. Ugyancsak megnyitnak a játszóterek, immár szabadon használható a Központi parkban és a Béke lakótelepen található játszótér. Basky András felhívta a figyelmet arra, hogy ezek látogatása esetén mindenkinek magának kell gondoskodnia a vírus elleni védekezésről és mindenhol ügyelni kell a másfél méteres térköz betartásáról. Az önkormányzat a sportparkot és a két játszóteret minden héten pénteken délelőtt 8 és 12 óra között fertőtleníti – tudtuk meg a polgármestertől, aki azt kéri a lakosságtól, hogy ebben az idősávban ne használják a területeteket.

Az egészségház egészségügyi szolgáltatásai kizárólag telefonos egyeztetés után vehetőek igénybe. Az intézmény Mizsei utca felőli és a terhestanácsadó bejárata ideiglenesen zárva van. Így munkanapokon 7 és 16 óra között a Dózsa György utcai fotocellás ajtón, míg 16 és reggel 7 óra között az ügyelet felőli fotocellás ajtón lehet bemenni. A rendelőbe lépéskor minden személyen elvégzik a pre-triage-t, illetve a lázmérést és a kézfertőtlenítést is, illetve mindenkinek járványügyi kérdőívet kell kitölteni.

Basky András elmondta, hogy a vásár megtartásának felfüggesztése továbbra is él, szerdától határozatlan ideig továbbra is felfüggesztette a polgármester, és a szamócafesztivál is elmarad.

Lajosmizse az ország egyik legjelentősebb szamócatermelő térsége, de a fesztivál most elmarad
Fotó: Petőfi Népe

Marad a rendkívüli szünet

A Meserét Lajosmizsei Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsődére továbbra is érvényes az elrendelt rendkívüli szünet, amit a polgármesteri határo­zat értelmében határozatlan ideig fenntartanak. Az óvodai és bölcsődei ügyeletet továbbra is biztosítják az intézményben azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára, akiknek szülei, törvényes képviselői munkavégzés vagy más ok miatt ezt igénylik. Az ügyeletet kiscsoportos formában szervezték meg, csoportonként legfeljebb öt gyermekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában