KALOCSA

2020.05.11. 10:14

Ajándékba kaptak több mint negyven mázsa halat

Gábor János

Egy forintjába sem került több mint negyven mázsa hal telepítése a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesületnek. A régió természetes vizein gazdálkodó szervezet abból a mennyiségből részesül, amit a koronavírus-járvány miatt bajba került hazai halexportőröktől mostanában vásárol fel az Agrárminisztérium. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) közvetítésével Kalocsára kerülő mintegy 4,3 tonna ponty hatalmas mennyiség: ennyi legalább egy, de inkább két szokásos haltelepítés alkalmával szokott a vizekbe kerülni. Az ajándékkal sokat spórolt az egyesület, árulta el az azt vezető elnök.

– A Mohosztól 4374 kilogramm háromnyaras, horogérett pontyot kapunk, ingyen. Ez igen komoly mennyiség, ami kisebb részben Dusnokon, nagyobb részben pedig Kalocsán kerül telepítésre – jelentette be a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület elnöke, dr. Igaz Ferenc, elárulva, hogy a fenti mennyiségből körülbelül 30 mázsa gazdagítja a város vizeit, konkrétan a Vajas-csatornát.

– Varsádról jön a szállítmány, ugyanis a minisztérium által kijelölt termelőktől vásárolják a halat, ahonnan egyébként mi is szoktunk – mondta. Dr. Igaz Ferenc összehasonlította, milyen „tetemes” értékű ajándékról van szó: ősszel és tavasszal szoktak ennyi pontyot telepíteni, több millió forint értékben. Az elnök emlékeztetett ugyanakkor, hogy május végéig tart az általános pontyfogási tilalom, magyarán „külön nem kell nyilatkoznia a telepítések után szokásos, háromnapos tilalomról”, hiszen egyébként is érvényben van, még heteken át. Kérésünkre részletezte viszont, hogy a jelenleg érvényben lévő tilalom értelmében június 15-ig a pontyon kívül harcsát és compót sem vihetnek haza a horgászok, de süllőt és csukát például szabad fogni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában