Kalocsán felmérték a digitális oktatás működését

Három hét digitális oktatás tapasztalatait összegezte az önkormányzat, hogy kiderüljön, minden helyi intézmény átállt-e az új módszerekre, és ezeket tudják-e megfelelően alkalmazni.

Gábor János

A kalocsai diákok túlnyomó többségének nem okozott gondot az átállás a digitális tanrendre

Forrás: Gábor János

A tanár-diák kapcsolattartás kialakításában szabad kezet kaptak az iskolák, így szinte mindegyikben más-más platformot használnak, szinkronban az oktatással kapcsolatos ügyintézéshez már eleve alkalmazott e-Krétával. A diákok pedig, minél idősebbek, annál könnyebben küzdik le az új módszerek okozta kezdeti nehézségeket.

Simon Zoltán alpolgármester emlékeztetett: a legtöbb kalocsai intézményt fenntartó Bajai Tankerületi Központ és Bajai Szakképzési Centrum „komoly szakmai segítséget nyújtott” ahhoz, hogy a tantestületek és a diákok is néhány nap alatt felvegyék az új munkarend megoldásait és ritmusát. Hozzáfűzte: az Oktatási Hivatal honlapján sok módszertani javaslat jelent meg, így a pedagógusok kiválaszthatták a nekik és osztályaik számára legmegfelelőbb online oktatási platformot. Kalocsán zömmel a Google Classroom, a Zoom, a Discort, vagy a Moodle megoldásait, esetleg zárt Facebook-csoportokat használnak a mindennapi oktatásra, míg a szülők tájékoztatása az elvégzett feladatokról és az értékelésekről továbbra is az e-Kréta rendszeren történik.

Az alpolgármester azt a tájékoztatást kapta az iskoláktól, hogy az új munkarend teljesítéséhez a pedagógusok és a diákok csaknem mindegyike rendelkezik megfelelő digitális eszközzel, de persze vannak olyan hátrányos helyzetű tanulók is, akik nem. Őket vagy az iskolájuk segítette ki, vagy pedig civil szervezetek, esetleg a Kulturális és Szociális Bizottság gyűjtése nyomán jutottak tablethez, laptophoz, asztali számítógéphez. Utóbbi jóvoltából a Kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat is kapott eszközöket, amelyeket a Roma Közösségi Házban szervezett kiscsoportos iskolai foglalkozásokon használnak. Azok a diákok sem maradnak le, akik a fenti lehetőségek egyikével sem tudtak élni: nekik papíralapon juttatják el a tananyagot.

A kalocsai diákok túlnyomó többségének nem okozott gondot
az átállás a digitális tanrendre
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában