beruházás

2020.04.19. 15:35

A miklósi Virágh-kúriában modern múzeumot alakítanak ki

A koronavírus-járvány miatt sem állt le a munka Kunszent­miklóson. A szakemberek jelenleg a Virágh-kúria és az önkormányzati tulaj­donú bérlakások felújítását végzik, illetve több beruházás indul a tavasszal és a nyár elején a településen.

Gulyás Sándor

Már zajlanak a Virágh-kúria felújítási munkálatai

Forrás: Gulyás Sándor

A vidéken élő fiatalok otthonteremtését és családalapítását segíti elő az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Esély otthon elnevezésű pályázata. Célja, hogy a szülőföldjüktől elszármazott 18 és 35 év közötti fiatalokat visszavonzza szülőhelyükre, illetve a még ott élők számára boldogulási lehetőséget kínáljon. A programban Kunszentmiklós városa is részt vesz.

– Az elnyert támogatásból két leromlott állapotú, önkormányzati tulajdonú épület újul meg, illetve kerül kibővítésre, felszerelésre önálló lakhatás céljából a projektben részt vevő, a célcsoportba tartozó fiatalok, illetve párok, családok számára. A Kossuth utcai épületben három új lakást alakítunk ki, a meglévő ötöt pedig részlegesen felújítjuk. A Bankós Károly utcai, korábbi fináncházban négy lakás kap helyet. Az úgynevezett „Fecskelakások” a helyben élő, esetleg a környéken dolgozó fiatalok önálló életkezdését, lakhatási feltételeit segítik elő, hozzájárulva a település népességmegtartó erejéhez – mondta el érdeklődésünkre Lesi Árpád polgár­mester.

A kunszentmiklósi önkormányzat képviselő-testülete nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a város kiegyensúlyozott fejlődési pályára álljon. Kiemelt feladat, hogy a település elszegényedett részei ne szakadjanak le, a lehetőségekhez képest elkezdjék a felzárkózást a város többi részéhez. Ehhez nyújt fedezetet az a hatvanmillió forint, melyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyertek a Tasskertes városrészben található szegregátum integrált fejlesztésére.

Már zajlanak a Virágh-kúria felújítási munkálatai
Fotó: Gulyás Sándor

– A rendelkezésre álló keretből tíz szociális bérlakás felújítása valósul meg. Térfigyelő rendszert telepítünk, az udvarrendezés, kerítés kialakítása, járda- és útépítés, energiatakarékos közvilágítás, közterületek és játszótér kiépítése pedig az ott élők komfortérzetét, kényelmét hivatott szolgálni. A napokban kezdődött el a Virágh-kúria felújítása. Megtörténik a falak és mennyezetek vakolatának tisztítómeszelése, megújulnak a padlóburkolatok, az ajtók és az ablakok, a fűtés és a villamos hálózat, illetve a tetőszerkezet. Kézzelfogható, kipróbálható élményeket adó eszközöket vásárolunk, melyek elsősorban a kiállítások – például huszár- és kunfegyver-replikák, -ruhák, -nyergek –, fő témáihoz kapcsolódnak. A város egyik legnagyobb beruházásának ígérkezik a „Zöld város” kialakítása, vagyis a település központjának továbbfejlesztése. A városi zöldinfra­struktúra-hálózat rekonstrukciója a sportcsarnok és a Szent Erzsébet tér közötti területet érinti – mondta el a polgármester.

A beruházás keretében pihenőparkot, új zöldfelületeket alakítanak ki, megújul a meglévő növényállomány. Korszerűsítik a közvilágítást, új utcabútorokat helyeznek ki, parkolókat és fedett árusítóhelyeket alakítanak ki. A projekt költségeit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert százmillió forint fedezi. Elkészül a rendelőintézet épületének rekonstrukciója, tovább szépülnek a város zöldfelületei, újabb utakat aszfaltoznak le. Folyamatban van a napelemes rendszerek telepítése, az önkormányzat épületeinek energetikai korszerűsítése is. Pályázatot nyújtott be a város a közösségi közlekedés fejlesztésére, a térfigyelőkamera-rendszer bővítésére, a szabadidőpark felújítására Kunszentmiklóson és Kunbábonyban, illetve a Diószegi-emlékház felújítására, szálláshelyek létrehozására, turisztikai szolgáltatások bővítésére, a helyi klímastratégia kidolgozására.

Képzések is indulnak állami támogatással

A pályázati és az állami támogatásoknak köszönhetően az idei esztendőben képzések indulnak az óvodapedagógusok és a humán közszolgáltatásban dolgozók számára. Ismeretterjesztő előadások keretében bővíthetik tudásukat a diákok és a felnőttek. Az óvodásoknak családi napokat, úszóoktatást, az anyukáknak baba-­mama kört, a gyermekeknek szabadidő­klubot, a rászoruló családoknak kirándulásokat szerveznek, nagy hangsúlyt kap a munkaerőpiaci képzés is. – Következő feladatunk a turisztika erősítése, melynek alapjait mára már sikerült letennünk. A város­vezetés kiemelt célja, hogy még vonzóbbá, élhetőbbé tegye településünket, hogy fiataljaink is ide tervezhessék jövőjüket – összegezte az eredményeket és a terveket Lesi Árpád.

Lesi Árpád polgármester kiemelt feladatnak tekinti a felzárkóztatás kérdését

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában