kecskemét

2020.04.02. 10:09

A körzetes óvodába nem kell beíratni a gyermeket a szülőknek

Ha a szülők a körzetes óvodába szeretnék gyermeküket beíratni, akkor nincs semmi teendőjük, ha nem, akkor szándéknyilatkozatot kell kitölteniük és emailen beküldeniük.

Hraskó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A kecskeméti önkormányzat honlapján olvashatóak az óvodai beiratkozással kapcsolatos információk (jobb oldalon lévő banner). Az idén a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel változik az eddig megszokott rend. A tájékoztatás szerint a kötelező felvételt biztosító (körzetes) óvoda április 21-ig felveszi a körzetlista alapján a körzetbe tartozó gyermekeket. Tehát ha a szülők ide szeretnék gyermeküket beíratni, akkor nincs teendőjük. A honlapon taalálható egy utcajegyzék, az alapján kikereshető, hogy az adott lakcímhez melyik óvoda tartozik.

Ha viszont egy másik óvodába jelentkeznének, azt csak egy szándéknyilatkozat beküldésével tudják megtenni, ennek határideje április 17-e. Jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehetséges, a honlapról letölthető nyilatkozat kitöltésével. A dokumentumban meg kell jelölni a választott és a körzetes óvodát is, megadni a szülők adatait, azt, hogy a testvérek hova járnak óvodába, iskolába, egész napos vagy kötelező négy órás elhelyezést kérnek-e, a gyermek szobatiszta-e és van-e olyan betegsége, amely folyamatos ellátást igényel.

Ide lehet küldeni a kitöltött szándéknyilatkozatokat: Corvina Óvoda: [email protected]; Ferenczy Ida Óvoda: [email protected]; Kálmán Lajos Óvoda: [email protected]. A járványügyi helyzet miatt a szándéknyilatkozatot kivételes esetben telefonon is meg lehet tenni április 16-17-én 8 és 16 óra között a választott óvodában (telefonszámok az említett webhelyen).

A kötelező felvételi körzettel nem rendelkező óvoda (például az egyházi fenntartású vagy magánóvoda) vezetője a gyermek felvételéről április 20-ig dönt, és erről írásban értesíti a szülőket, valamint az érintett gyermek kötelező felvételi lehetőségét biztosító óvoda vezetőjét. A körzetes óvoda vezetője a hozzá eljuttatott szándéknyilatkozatok alapján a körzetébe nem tartozó gyermekek felvételéről április 30-ig hoz döntést, erről írásban értesíti az érintett családokat.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Óvodába a gyermeket 3. életéve betöltése után lehet felvenni. Felvehetik azokat a gyerekeket is, akik fél éven belül betöltik a hármat, de csak akkor, ha a településen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező minden három éves vagy idősebb gyermek kötelező felvétele után még marad szabad férőhely.

Kecskeméten valamennyi önkormányzati fenntartású óvoda fogadja az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekeket.

A felvételi kérelem elutasítása esetén a döntés közlésétől számított 15 napon belül a szülők a jegyzőnek címzett, de az érintett intézménynek (óvodának) átadott, érdeksérelemre hivatkozó kérelmet nyújthatnak be.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában