BÁCS-KISKUN

2020.03.06. 17:30

A megváltozott munkaképességűek erősségeit mutatták meg Kecskeméten

Közösen a munkáért Bács-Kiskunban címmel indította útjára rendezvénysorozatát a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete, mellyel lehetőséget teremtenek a fogyatékossággal élő megváltozott munkaképességű munkavállalók és a munkáltatók találkozására. A programsorozat nyitó rendezvényét pénteken tartották a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, mintegy 150 munkavállaló, munkáltató és érdeklődő részvételével.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Hencz András, az eseményt szervező Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete elnöke elmondta, hogy az eseményen bemutatják a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazásának lehetőségét és előnyeit.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók számos munkakörben kiválóan teljesíthetnek és munkavégzésük körülményeit kialakítani sem jelent számottevő plusz költséget a munkaadónak. Ilyen munkakörök lehetnek többek között a masszőri, informatikusi, programozó vagy call centeres munkák, de számos mesterség is ide tartozik, ahol ugyanazokat a feladatokat tudják ellátni, mint ép társaik.

Hencz András szerint általános tapasztalat, hogy sok képzett, főiskolát, egyetemet végzett megváltozott munkaképességű szakember van a munkaerőpiacon, akiket nehezen fogadnak a munkaadók, ebből fakadóan ők gyakran képzettségük alatti szinten foglalkoztatottak. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, meg kell ismerniük ezen munkavállalók valós képességeit. Erre kiváló alkalmat szolgáltat a rendezvénysorozat, ahol mindkét oldalnak bemutatják a jó gyakorlatokat és a munkaadók beszámolhatnak pozitív tapasztalataikról.

Dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke, aki előadást is tartott a rendezvényen, elmondta, hogy a nem akkreditált munkáltatók részéről szemléletváltásra lenne szükség: a megváltozott munkaképességű munkavállalók meglévő erősségeit, képességeit és nem hiányosságait figyelembe véve kellene számukra lehetőséget biztosítani.

Az egyesület eddig is kiváló kapcsolatot ápolt a Katona József Könyvtárral, ezért Ramháb Mária könyvtár igazgató és Hencz András aláírásával újrakötötték együttműködési megállapodásukat, mely keretében keresik a közös programok szervezésének lehetőségét és kedvezményes könyvtárhasználatot biztosítanak a megváltozott munkaképességű tagoknak.

Fotó: Horváth Péter

A projektnyitón számos szemléletformáló előadás és jó példa hangzott el munkavállalói és munkáltatói oldalról egyaránt.

A programsorozat áprilisban Kiskunfélegyházán, májusban Lakiteleken, júniusban Bácsalmáson, folytatódik. Ezt követően szeptemberben Kiskőrösön, októberben Baján, szeptemberben pedig Kalocsán szervezik meg a munkavállalók és a lehetséges munkaadók találkozási lehetőségét. A záró alkalom decemberben lesz, a megyei könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában