KECSKEMÉT

2020.02.06. 14:00

Kiemelten foglalkoznak a környezetvédelemmel

Környezetvédelmi témahét zajlik a Katedra középiskolában. A diákok interaktív feladatokon keresztül komplex képet kapnak a Földet érintő környezet­védelmi problémákról.

Sebestyén Hajnalka

Tubak István igazgató vezeti a környezetvédelmi témahetet a Katedrában 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Katedra Általános Iskola, Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakgimnáziumban második éve zajlik egy kompetenciafejlesztést segítő programsorozat, melyet az intézmény a Bács-Kiskun Megyei Természettudományi és Ismeretterjesztő Társasággal (TIT) közösen indított útjára. A tapasztalatok nagyon pozitívak, mind a tanulók, mind a pedagógusok részéről.

A diákok igényeit is figyelembe véve a tanítás után heti és havi szakkörökre, foglalkozásokra járhatnak a diákok, van közöttük rajz, informatika, alakrajz, tűzzománc, angol lányfoci, fotó, robotika és biológia tantárgyakhoz kapcsolódó. Ezeken túl témaheteket is szerveznek, volt például egészség témahét, illetve most zajlik a környezetvédelmi. A nyáron kétféle tábort szerveztek. A tanulásmódszertaniban a leendő kilencedikeseknek segítettek a beilleszkedésben, illetve hasznos tanácsokat adtak számukra a könnyebb tanuláshoz. A Máriakéménden megtartott művészeti táborban pedig az alkotás állt a rendezvény fókuszában.

Ezen a héten zajlik a Környezetvédelmi témahét, melyet Tubak István iskolaigazgató vezet a 9. évfolyamosoknak, valamint egy 11. és egy 12. osztály számára.

– Csapatmunkában dolgozunk, mely sok pozitívumot rejt magában – mondta Tubak István. – A témahét során komplex képet kapnak a fiatalok a víz, a levegő és a környezetvédelem témakörében. Onnan indulunk ki, hogy milyen csodálatos bolygón élünk, azaz milyen csodálatos bolygón élhetnénk. Megnézzük az ember ökológiai lábnyomát a különböző nemzeteknél. Szó esik a fogyasztói társadalomról, mely a mai formájában zsákutcához vezet. Érintjük a szelektív hulladék témakörét is. A papír-, fém-, műanyaghulladék mellett kitérünk egyéb szennyeződésekre, mint az elektronikai hulladékra, a fényszennyezésre, levegőszennyezésre és elektroszmogra. Természetesen beszélgetünk a globális felmelegedés problémájáról is. Összességében a témahét célja, hogy érzékenyebbé tegyük a diákokat a környezetvédelem iránt. Belső késztetést érezzenek arra, hogy jobbá tegyék a Földet, de legalábbis ne rontsák tovább a helyzetet –jegyezte meg Tubak István.

Tubak István igazgató vezeti a környezetvédelmi témahetet a Katedrában
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

A kétéves projekt népszerű szakkörei közé tartoznak a művészeti témakörűek. Lukács Gyöngyi művészettanár a napokban fejezte be a rajz-festés szakkört.

– Célunk a tehetséggondozás. A szakkörön tanultak nagy segítséget nyújtanak a diákoknak a felvételihez, az érettségihez és a versenyekre való felkészítéshez. Tanítványaink közül négyen is indulnak most tavasszal az országos festő- és rajzversenyen. Szeretik a fiatalok a szakköröket, bővíthetik tudásukat, új technikákkal dolgozhatnak. Múzeumokban is jártunk, a változatos kortárs művészettel való ismerkedéssel tovább szélesítették látásmódjukat – tette hozzá a tanárnő.

A projekt másik nagy sikerű programja a Tanulás­módszertani tábor volt, melynek pozitív hatásait nap mint nap tapasztalják a tanórákon. Szabóné Sánta Julianna tanárnő, táborvezető a tábor célját foglalta össze.

– A tábor többcélú: egyrészt az osztályok egy csapattá kovácsolódnak a játékos programok közben, másrészt a vidéki tanulók megismerik a várost, harmadsorban átvezetjük őket a középiskola világába. Csapatokban dolgozunk. A diákoknak segítünk elsajátítani a hatékony tanulási módszereket különböző programok során a könyvtárban, a TIT természettudományos élményközpontjában, a Cifrapalotában. Az öt nap során minden tantárgyat érintünk. Az interaktív feladatok között van sok izgalmas program, például kutatómunka, szelfikészítés, relaxáció, memoritertanulási módszer, félelem-szorongás leküzdése, tűzzománcvarázs… és még sorolhatnám – részletezte a tábor­vezető tanárnő.

A tanulmányi versenyeken szép sikereket értek el

A katedrás diákok ebben a tanévben is eredményesen szerepelnek tanulmányi versenyeken. Vizuális kultúra

Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen továbbjutott a második fordulóba: Mató Zsombor 11. m osztályos tanuló (felkészítő tanárai: Lovas Ádám, Kun-Sebők Kata, Tokodi Anita és Zsolczai Balázs művésztanárok), valamint Várkonyi Viktória 12. m osztályos tanuló (felkészítő tanára: Kőrös Sára művésztanár). A HEBE Országos angol nyelvi levelezőversenyen a 10. évfolyamon az angolos tanulók közül 5. helyezett lett az Agg Martin, Magyar Dávid, Éhmann Niki alkotta csapat. 21. helyen végzett Samu Ramóna, Antal Iza, Németh Réka, Födi Reni csapata, 23. lett Ádám Konrád, Horváth Csaba, Posta Bence csapata, 24. Bartus Patrik, Zsámboki Balázs, Belusz Fecó, Mecséry Zénó csapata. A csapatokat Erdész Fanni készítette fel. A Rákóczi-emlékversenyen, a 9-12. évfolyamosok Országos történelmi csapatversenyén pedig 7. helyezést szerzett a László Eszter, Vandlik Teodóra, Pál Ferenc Dániel 9. m osztályos tanulók csapata, felkészítette őket dr. Károlyfalvi József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában