GAZDASÁG

2020.02.24. 14:00

Kecskemét polgármestere is állást foglalt az iparűzési adó ügyében

Az iparűzési adó csökkentésével az önkormányzatok bevételei csökkennének, ezért a helyi iparűzési adót érintő módosításokkal párhuzamosan az államnak át kell gondolnia a városok, települések finanszírozását is – írta közleményében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Hraskó István

Szemereyné Pataki Klaudia

Forrás: baon.hu

Fotó: Hraskó István

A kecskeméti polgármester hétfőn délelőtt juttatta el közleményét szerkesztőségünknek.

„Nagy érdeklődést váltott ki az a hír, miszerint a kormány változásokat tervez a helyi iparűzési adóval kapcsolatosan. Kecskeméten tapasztalatból tudjuk, hogy az adócsökkentésnek van gazdaságélénkítő hatása. A város annak idején a helyi nagyvállalatokkal közösen dolgozta ki azt a gazdaságösztönző adópolitikát, amelyet 2008-tól vezetett be, évente egytized százalékkal csökkentve a helyi iparűzési adó mértékét, a 2 százalékos törvényi maximumról 1,6 százalékra. Akkor ezzel a döntéssel növeltük a város versenyképességét a többi hazai településsel szemben, most pedig egy esetleges országos csökkentéssel Magyarország versenyképessége növekedhet a szomszédos országokkal szemben” – áll Szemereyné Pataki Klaudia közleményében.

A kecskeméti polgármester szerint azonban fontos lenne azonban a jogszabály módosításával elérni azt a célt is, hogy a magyar KKV szektor előnyhöz jusson, illetve a cégek ne megtakarításként kezeljék a náluk maradó forrást, hanem technológiai fejlesztésre fordítsák azt. „Mindezek mellett tény, hogy az önkormányzatok bevételei csökkennének, ezért a helyi iparűzési adót érintő módosításokkal párhuzamosan az államnak át kell gondolnia a városok, települések finanszírozását is” – zárul a polgármester közleménye.

Egyelőre javaslatok

A helyi iparűzési adó (hipa) átalakítását a Nemzeti Versenyképességi Tanács javasolja (az értékcsökkenési leírást, a k+f elszámolását és az adófeltöltés határidejét érinti). Ezek egyelőre javaslatok, a kormány annyit vállalt, hogy a javaslatokat megvizsgálja – közölte korábban Varga Mihály pénzügyminiszter. Az MTI híre szerint a tárcavezető egy hétfőn megjelent interjúban azt mondta: „az iparűzési adózás átalakításáról az ellenzéki vezetésű fővárossal is tárgyalni fog a pénzügyi tárca, a kistelepülések vezetőivel is tárgyalnak”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában