Baja/Pörböly

2020.02.23. 18:28

Interaktív kiállítással gazdagítják a pavilont

A végéhez közeledik az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításra Habsburg Albrecht és örököse, Frigyes főherceg által építtetett pavilon megújítása.

Kubatovics Tamás

A Habsburg-pavilon most

Forrás: Petőfi Népe

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában állítják fel a historizáló stílusú építményt, ami a társaság reményei szerint jövőre a Vadászati és Természeti Világkiállítás fontos vidéki célpontja lesz.

Lemberg (1894), Budapest (1896), Szekszárd (1897), Keselyűs (1971) és Bárányfok (1981) után tavaly került Pörbölyre a vörösfenyőből készült, vadászkastélyt mintázó épület. A pavilon ötvözi a német, svájci alpesi faházak és a magyar népi építészet egyes elemeit, egyedülálló műemlék. Habsburg Frigyes főherceg uradalmainak terményeit, bányaüzemét és trófeakiállítását mutatta be az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításon. Történeti, ipar- és kultúrtörténeti értéke is jelentős.

A Habsburg-pavilon most
Fotó: Petőfi Népe

Az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás egyik elemeként a Gemenci erdő északi kapujában, Keselyűsben állították fel újra a pavilont, és megnyitottak benne egy trófeamúzeumot. Később Bárányfokra helyezték át, ahol rövidesen a kiállítást bezárták. Az épületet utoljára 2002-ben újították fel az Élet az ártéren című kiállítás számára. Most a jövő évi világkiállítás kapcsán újul meg az épület, az esemény egyik célja ugyanis a vadászati hagyományok ápolása és megőrzése, méltó módon történő közvetítése.

A Gemenc Zrt. fejlesztési tervet készített a Bárányfokon álló Millenniumi Pavilon felújítására és áthelyezésére, így az épület vadászati-kulturális kiállítóhelyként működhet majd. A kiállítás a világhírű gemenci gímszarvas életciklusát mutatja be interaktív módon. A pavilonban – eredeti rendeltetésének megfelelően – gímszarvastrófea-bemutató is látható lesz.

A kiállítóhely hosszú távon tudja támogatni az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában már évtizedes múltra visszatekintő természetvédelmi szemlélet formálását és ismeretterjesztő munkáját, vélik a Gemenc Zrt.-nél. Pörböly azért is tűnik kiváló helyszínnek, mert évente több tízezer turistát lát vendégül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában