GALÉRIÁVAL

2020.02.25. 20:20

A kommunizmus halasi áldozatairól is megemlékeztek

A kommunista diktatúrák kiskunhalasi áldozataira emlékeztek kedd délután a halasi városháza homlokzatán lévő domborműnél. Ezen a helyen működött 1950 körül a rendőrség, ahol mérhetetlen szenvedést okoztak a kihallgatások során.

Pozsgai Ákos

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a város vezetői mellett koszorút, virágot és mécsest helyeztek el az emlékműnél az iskolák, önkormányzati intézmények, a pártok és civil szervezetek képviselői és magánszemélyek. A domborművet egy évvel ezelőtt, helyezte el az önkormányzat és avattak fel. A megemlékezés a szemközti Thorma János Múzeumban folytatódott, ahol a Bibó István Gimnázium diákjai adtak emlékműsort, majd dr. Ván Lajos, Kiskunhalas díszpolgára tartott megemlékező beszédet.

Felidézte Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkárának személyét, akit 1947-ben ezen a napon hurcolták el a szovjetek jogtalanul és tartották fogva kilenc éven át. Nyolc évet a Szovjetunióban kellett raboskodnia, részben a Gulágon. Február 25. letartóztatásának napja szimbolikus dátum, ekkor kezdődött el a nyílt szovjetizálás Magyarországon. A Magyar Országgyűlés 2000-ben nyilvánította ezt a napot a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában