BUGAC

2020.01.16. 12:58

Közelebb kerülhettek a digitális eszközökhöz

Az országos Digitális Jólét Program keretében kedden Bócsán, szerdán Bugacon, csütörtökön pedig Gátéron vendégeskedik az Utazó Digitális Élményközpont.

Vajda Piroska

Pikó Tamás, az Utazó Digitális Élményközpont vezetője mutatta be a bugaci diákoknak a digitális eszközöket

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

– Bugacon januárban úgynevezett Kocka hónapot tartanak, ami azt jelenti, hogy a helyiek egész hónapon át ismerkedhetnek a digitális eszközökkel – tudtuk meg Kengyel-Virág Veronikától, a bugaci könyvtár vezetőjétől. Elmondta, a művelődési házzal közösen vesznek részt az országos Digitális Jólét Programban, melynek célja a digitális esélyegyenlőség megteremtése. A program keretében különböző digitális eszközöket – laptopokat, okostelefonokat, nyomtatót, internet-hozzáférést – kaptak tartós használatra.

A digitális pontok mentorai pedig a helyi igényeknek megfelelően segítik a lakosságot, különböző tanfolyamokat tartanak, hogy megtanítsák a digitális eszközök használatát. A programnak köszönhető az is, hogy egy 3D nyomtatót kaptak egy hónapos használatra. Két hétig a könyvtárban, két hétig pedig a művelődési házban ismerkedhetnek a készülékkel a bugaciak.

– Nagy sikere van a 3D nyomtatónak, az egyik család például sütikiszúrót tervezett és nyomtatott a készülékkel, az iskolások pedig egyedi kulcstartókat készítettek – részletezte az igazgatónő. Az Utazó Digitális Élményközpont is a program keretében érkezett szerdán a bugaci művelődési házba, ahol délelőtt az iskolások, délután pedig a felnőttek ismerkedhettek a technológia új vívmányaival, így például a legórobotokkal, drónokkal, virtuális szemüveggel és persze a 3D nyomtatóval. Az élménybusz munkatársai először az eszközök történetéről tartottak előadást, majd pedig a gyakorlatban is bemutatták azokat.

Pikó Tamás, az Utazó Digitális Élményközpont vezetője mutatta be a bugaci diákoknak a digitális eszközöket
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Mint megtudtuk, a magyar lakosság 17 százaléka még mindig nem használ semmilyen okoseszközt, ahogy internetet sem. Ebben a digitális felzárkóztatásban segít a Digitális Jólét Program Hálózat, amely 1437 településen 1768 DJP Ponton van jelen, ahol közel 1800 DJP-mentortól kaphat tájékoztatást és szakértői támogatást minden érdeklődő. A nyilvános helyen működő közösségi terek könnyen elérhetőek országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában