Kalocsa

2020.01.03. 07:00

Államközi egyezményre várnak a katonai sírok exhumálásához

A Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye évek óta igyekszik rendezni a Szentháromság tér felújítási munkái során talált, több száz szovjet katonai sír ügyét. A földi maradványok sorsáról nem rendelkezhetnek önállóan, viszont a kihantolási munkák rájuk várnak.

Gábor János

A templom mellett több száz szovjet katona holttestét földelték el

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Szovjet katonai sírokat találtak a szakemberek a kalocsai Szentháromság tér felújítási munkálatai során. A Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye évek óta igyekszik rendezni a katonai sírok ügyét. A feladat megkezdéséhez államközi egyezményre van szükség, így több variációt is kidolgoztak arra, hogy milyen módszerekkel emelik ki a testeket és azok hová kerül­nek.

– Összesen 214 személy maradványairól van szó. Csak hármat nem ismerünk közülük, a többieket viszont sikerült azonosítani – árulta el Vörös Márta, az érsekségi beruházásért és a hozzá kapcsolódó régészeti feltárásokért felelős főmérnök. Hozzátette: a katonai hadisírok kezeléséről rendelkező nemzetközi egyezmény szerint jogilag nem járhatnak el ugyanúgy, mint bármely más személy exhumálásánál, hanem külön engedélyeket kell kérniük a kihantoláshoz.

– Az ezzel kapcsolatos levelezést 2016-ben kezdtük, azóta is folyamatos párbeszéd zajlik. Mostanra jutottunk el arra a pontra, hogy rövid időn belül meglehetnek az engedélyek. Ez nagyon fontos lenne, hogy végre foglalkozhassunk az érintett területtel – nyugtázta Vörös Márta, arra utalva, hogy amíg nem emelhetik ki a maradványokat, az ásatásokkal sem tudnak haladni.

A szakember emlékeztetett: a kalocsai önkormányzathoz dr. Bábel Balázs érsek juttatott el kérést arra vonatkozóan, hogy az exhumált katonákat a Béke utcai köztemetőben helyezhessék örök nyugalomra. A képviselők hozzájárulásukat adták egy, a polgármester előterjesztése szerint 400 négyzetméteres emlékhelyhez, annak ismeretében, hogy a kialakítás költsége nem a városi büdzsét terheli majd. – Ezzel ugyanakkor még nincs vége a jogi tennivalóknak – hívta fel a figyelmet Vörös Márta, majd hozzáfűzte: azon kívül, hogy elkészítették a kihantolás és újratemetés terveit, nem mondhat többet, az elrendelt hírzárlat miatt.

A templom mellett több száz szovjet katona holttestét földelték el
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Nem mi döntjük el, hogy a kidolgozott tervek közül mely változat valósul majd meg, hanem – a magyar és az orosz állam közötti egyezmény szerint – az arra hivatott intézmények. Amíg magasabb szinteken nem zajlanak le a tárgyalások, addig nem is adhatok több tájékoztatást – zárta rövidre a témát.

Annyit még megjegyzett: Kalocsa városá­nak tényleg nincs több teendője ezzel kapcsolatban, mint a köztemető egy adott részének kijelölése, ahová a földi maradványok kerülnek. A kiemelést a Szentháromság tér rekonstrukciójára szánt keretből fizetik, de az érsekség további forrást is remél hozzá. A főmérnöktől megtudtuk, hogy benyújtanak egy önálló pályázatot, a hadisírok gondozásával foglalkozó Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen.

Címkék#exhumálás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában