képviselő-testületi ülés

2019.12.14. 11:30

Csökkent a szociális bérlakások száma Baján

Nagy figyelmet és sok pénzt kellene fordítani az ivóvíz­hálózat felújítására, ebben teljes volt az egyetértés. Abban már megoszlottak a vélemények, hogy a bérlakásoknál szükséges-e megváltoztatni a tavasszal átírt szabályozást. Utóbbira a többség igent mondott a képviselő-testület legutóbbi rendes ülésén.

Kubatovics Tamás

Kevés a bérlakás és bőven akad megújulásra váró, mint például az Uszály utcai ház

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

Már ellátásbiztonsági kérdéseket is felvet az ivóvízhálózat műszaki állapota. A csövek túlnyomó többsége 50-60 éves, és korának megfelelő állapotú. Cseréjük időszerű, minden támogatást és forrást igénybe kívánunk venni, hogy ezeket a szakaszokat minél előbb kicserélhessük – mondta Braun Ferenc főmérnök a városatyák november végi ülésén.

Adminisztratív kötelesség miatt került napirendre a Bajavíz Kft. gördülő fejlesztési terve. Ez évről évre aktualizálva összegzi a tervezett felújításokat, pótlásokat, valamint az önkormányzati beruházásokat. A tervet a testület szeptember végén elfogadta, ám az Energia Hivatal úgy határozott, hogy a még el nem nyert pályázati pénzből tervezett beruházásokat más rovatba kell áthelyezni. Így a Fáy utcai ivóvízvezeték felújítását, a II. gerincvezeték rekonstrukcióját és a vízműkutak vezetékcseréjét kellett átütemezni. Mrekva László ügyvezető igazgató szeptemberben arról számolt be, hogy februárban 130 millió forint értékű pályázatot nyújtott be a cég, az év derekán tartaléklistára került tervük, majd a szennyvizes rekonstrukcióra az igényelt 31 helyett 27 milliós támogatást kaptak, így ezt a feladatot tudják teljesíteni ebben az évben.

A vízminőség mindenkit érint, a városi lakásállomány kevesebbeket, hiszen a közel 15 ezer bajai háztartásból 153 az önkormányzati szociális bérlakás. Ezek kapcsán már jóval élénkebb vita folyt a helyi rendelet megváltoztatásáról. László Károly alpolgármester előterjesztőként kiemelte: a módosítások a rászorultak segítését célozzák. A jogosultság feltételeként két év folyamatos bajai bejelentett lakcímmel kell rendelkezni. Az áprilisi rendeletmódosítás óta – az utóbbi öt év alatt két év bajai tartózkodás volt az elvárás – ketten pályáztak bajai lakásra. – Leginkább a bajai lakosokat szeretnénk segíteni, ezért visszaállítanánk a korábbi rendszert. Változtatunk a jövedelmi határokon is, mert egyszemélyes háztartásnál 85.500, a többszemélyeseknél 71.250 forintra emelkedik az összeg. Azt láttuk, hogy a béremelkedések hatására egyre többen szorultak ki a jogosultak köréből, pedig élethelyzetük alapján rászorultak voltak – fogalmazott.

Csubákné Besesek Andrea, a területtel foglalkozó korábbi alpolgármester életszerűtlennek nevezte a módosítást, mert így például nem lesz jogosult, aki elköltözik Bajáról, majd öt éven belül vissza szeretne térni. – Nem túl következetes, ha az egyik módosítás bővíti a potenciális igénybe vevők körét, a másik pedig szűkíti azt. A jövedelmi és a helyben lakással kapcsolatos elvárások így viszonyulnak egymáshoz a javaslatban – kritizált Kámánné dr. Bari Bernadett. László Károly szerint a fő gond az, hogy drasztikusan csökkent a városi szociális bérlakások száma, 200 környékéről 153-ra, közben az igények egyre nagyobbak. A testület többsége igent mondott előterjesztésére.

Kevés a bérlakás és bőven akad megújulásra váró, mint például az Uszály utcai ház
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

Közmunkásra pályáznak

Folytatva a korábbi évek gyakor­latát, közfoglalkoztatásban, azaz teljes egészében állami finanszírozásból, a Startmunka programban részt vevőkkel újíttatná fel a város a szociális bérlakásokat. Öt főt erre a célra, további 12-t pedig a belvízelvezetés, útkarbantartás területén kíván foglalkoztatni az önkormányzat, a programok között azonban szabad az átjárás. A jövő márciustól kezdődő év során 75 burkolt, illetve földes árok rendben tartása, közel 30 belterületi földút karbantartása, valamint az illegális szemétlerakók felszámolása lenne a feladat a tervben szereplő 10 bérlakás felújítása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában